Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Competenţe antreprenoriale pentru 46 de persoane din grupuri vulnerabile
Un număr de 46 de persoane din grupuri vulnerabile au absolvit săptămâna trecută un curs de competenţe antreprenoriale, o parte dintre acestea urmând să fie angajate în două structuri de economie socială care vor fi înfiinţate la Căpâlna şi Şona. Cursul a început în luna februarie şi s-a derulat în Blaj şi la Căpâlna, săptămâna trecută finalizându-se cu examenele de absolvire, conform unui comunicat al biroului de presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
Persoanele participante la cursul de competenţe antreprenoriale fac parte din grupuri vulnerabile, respectiv beneficiari de venit minim garantat, membri din familii cu mai mult de doi copii, femei sau persoane de etnie romă.
O parte dintre cei care au absolvit aceste cursuri vor fi angajaţi la două structuri de economie socială ce vor fi înfiinţate în cadrul proiectului „Parteneriat pentru integrare“, în satul Căpâlna, comuna Săsciori, şi în comuna Şona, judeţul Alba.
Ateliere meşteşugăreşti şi de croitorie
Întreprinderea socială de la Căpâlna va avea ca activităţi de bază sculptura în lemn, pictura pe sticlă, gravura dar şi fabricarea unor ţesături din lână şi bumbac. Activităţile întreprinderii vor fi organizate sub forma unui atelier meşteşugăresc, bazându-se în primul rând pe respectarea tradiţiilor zonei. Structura de economie socială va avea 10 angajaţi, dintre care cel puţin şapte membri ai grupurilor vulnerabile.
Întreprinderea socială de la Şona va avea ca activităţi de bază atelier de croitorie, broderie, pentru diferite produse precum: articole de îmbrăcăminte, articole textile brodate, veşminte preoţeşti, lenjerii de pat, batiste şi prosoape, costume populare sau ştergare. Structura de economie socială de la Şona va avea nouă angajaţi.
Proiectul „Parteneriat pentru integrare“ este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale“, Domeniul Major de Intervenţie 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale“. Proiectul va fi implementat timp de 12 luni de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia ca beneficiar, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi va presupune înfiinţarea a două întreprinderi sociale care îşi vor desfăşura activitatea în localităţile Şona şi Căpâlna, comuna Săsciori. Aceste structuri de economie socială vor oferi locuri de muncă pentru membrii grupurilor vulnerabile acordându-le acestora şansa de a-şi asigura un trai decent prin muncă. Totodată proiectul va contribui la dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale care găzduiesc întreprinderile sociale, conform biroului de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.