Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Condiţii drastice pentru producţia de produse eco în Suedia

Condiţii drastice pentru producţia de produse eco în Suedia

Data: 22 Septembrie 2009

▲ Începând cu 2012, în Suedia, doar produsele cultivate în întregime de manieră durabilă vor obţine certificarea, un exemplu pe care celelalte ţări europene nu-l pot urma întotdeauna, scrie ziarul olandez „Trouw“ ▲ Suedezii cred că produsele bio nu reprezintă soluţia finală în lupta contra schimbărilor climatice dat fiind urgenţa acestei probleme ▲

Agenţia de certificare suedeză KRAV a anunţat recent că agricultura biologică suedeză trebuie să se conformeze, din 2012, unor reguli extrem de stricte pentru obţinerea etichetei ecologice.

Astfel, lista de condiţii începe cu lupta împotriva produselor chimice în culturi, utilizarea energiei verzi pentru funcţionarea tractoarelor, limitarea emisiilor de azot din îngrăşăminte şi o reducere a consumului de energie pe produs. Agricultorii trebuie, de asemenea, să prezinte proiecte pentru a trage tot consumul energetic al fermei din surse durabile începând din 2015, scrie ziarul olandez „Trouw“. „Produsele biologice nu sunt soluţia finală. Noi trebuie să continuăm, pentru că problema climatică este urgentă, aceasta înseamnă că trebuie să facem ceva mai bun decât biologicul“, susţine Johan Cejie, responsabil cu reglementarea în KRAV.

În cadrul organizaţiei există discuţii în contradictoriu, mai ales că agricultorii nu se bucură în unanimitate de ideea unor norme mai stricte. „Dar consumatorul suedez cere din ce în ce mai mult ca munca agricolă şi transportul de produse să fie realizate în mod durabil“, mai spune Cejie. Problema „kilometrilor alimentari“ („Food Miles“) este foarte sensibilă în sectorul biologic, fundamentaliştii preferând merele biologice din Argentina în dauna merelor ne-biologice din ţările lor.

Realiştii cred totuşi că situaţia merge mult prea departe, pentru ei importul cu avionul de produse biologice dintr-o ţară îndepărtată fiind inacceptabilă atunci când se cultivă în mod durabil în apropiere produse similare.