Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Condiţii impuse de CE unităţilor de tăiere a animalelor
Unităţile de tăiere a animalelor, precum şi cele de prelucrare, depozitare, transport şi valorificare a produselor şi subproduselor de origine animală vor funcţiona doar dacă sunt autorizate sanitar-veterinar şi supuse controlului oficial, a decis Guvernul, pentru a evita sancţiuni din partea Comisiei Europene. Acelaşi principiu va fi aplicat şi în cazul unităţilor de colectare, producere, procesare, prelucrare, depozitare, transport şi valorificare a produselor şi subproduselor de origine non-animală, a căror funcţionare va fi, de asemenea, permisă doar dacă sunt înregistrate sanitar-veterinar şi se supun controlului oficial. Acţiunile de control oficial se asigură de către un personal de specialitate angajat pe baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, încheiat cu direcţiile sanitar-veterinare. Plata personalului se asigură integral din venituri proprii ale direcţiilor, obţinute de către acestea din domeniile specifice în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern. Executivul susţine că neasigurarea controlului oficial poate genera grave consecinţe de ordin social şi economic şi poate periclita sănătatea consumatorilor, determinând o atenţionare din partea Comisiei Europene (CE), potenţial chiar activarea clauzei de salvgardare pentru domeniul siguranţei alimentelor.