Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Condiții mai aspre pentru cei care vor să fie asistenţi maternali
Se vor schimba condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali, o Ordonanță în acest sens urmând să fie aprobată într-una din ședințele de Guvern viitoare. Modificările vizează vârsta minimă și maximă la care o persoană poate să ia un copil nou-născut în îngrijire, precum și limitarea la maximum doi a numărului de copii pe care un asistent maternal îi poate avea în ocrotire.
Precizările despre „înăsprirea” condițiilor pentru persoanele care vor să fie asistenți maternali au fost făcute de ministrul familiei, Natalia Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate. Modificarea legislației s-a impus în urma unor controale efectuate de autorități. Una dintre noile reglementări prevede ca tinerii care pot să preia copii nou-născuți în îngrijire să aibă cel puțin vârsta de 21 de ani şi nu 18 ani, ca până acum.
„Pe partea de legislaţie am făcut demersurile şi săptămâna aceasta, săptămâna viitoare va intra în şedinţa de Guvern Ordonanţa de urgenţă prin care sunt schimbate condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali. În urma controalelor neanunţate, efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, dar şi de noi, de conducerea ministerului, am constatat necesară înăsprirea condiţiilor pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali, prioritatea noastră fiind copiii”, a precizat ministrul.
Proiectul Ordonanței mai prevede ca asistenţii maternali să iasă la pensie la 65 de ani, vârsta maximă la care o persoană poate lua un nou-născut în îngrijire să fie 45 de ani, iar un asistent maternal să poată avea în grijă maximum doi copii.
„La vârsta de 65 de ani, să iasă la pensie (n.r., asistentul maternal). Am pus la vârsta de 45 de ani să fie vârsta maximă când o persoană poate să ia un copil, imediat după naştere, la câteva zile, astfel încât în momentul în care acest asistent maternal va împlini vârsta de 65 de ani acel copil să aibă vârsta împlinită de 18 ani, să nu mai fie nevoit să treacă printr-o traumă. De asemenea, am pus şi măsuri tranzitorii pentru asistenţii maternali care în momentul de faţă sunt în etate şi au încă în grijă copii, aceştia vor fi mai atent monitorizaţi, şi am mai pus limita de maximum doi copii care pot fi luaţi de fiecare asistent maternal”, a menţionat Natalia Intotero, potrivit Agerpres.
Ministrul s-a referit, de asemenea, la realizarea celor 150 de centre de zi pentru copiii proveniţi din familii vulnerabile și la mai multe proiecte care sunt în analiză la Comisia Europeană: „Un proiect este legat de o caravană pentru stoparea violenţei de orice tip şi de stopare a adicţiilor, a cărui valoare depăşeşte 650.000 de euro, alte două proiecte, de sprijin pentru familiile monoparentale, în valoare de aproximativ 80 de milioane de euro”. (C. Z.)