Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Condiţii mai bune pentru muncitorii români din Germania

Condiţii mai bune pentru muncitorii români din Germania

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 21 Mai 2020

Criza provocată de pandemia de COVID-19 trebuie să determine o regândire a condiţiilor în care unii oameni din Europa de Est lucrează în ferme şi în industria alimentară din Europa Occidentală, a declarat ministrul muncii din România, Violeta Alexandru, după ce a discutat cu angajaţii români nemulţumiţi de condiţiile de muncă din Germania. Potrivit ambasadorului român de la Berlin, nemulțumirile muncitorilor sezonieri români de la fermele și abatoarele din Germania vor duce la schimbarea legislației muncii în această țară.

Majoritatea graniţelor din Europa au fost închise de la sfârşitul lunii martie, în urma măsurilor de izolare adoptate în scopul încetinirii răspândirii virusului, însă circa 30.000 de lucrători români se află printre puţinii cetățeni UE care au avut permisiunea de a se deplasa, zburând în Germania pentru a lucra în sectorul alimentar. Practic, industria agroalimentară germană profită de mâna de lucru ieftină din Est pentru a ţine costurile scăzute. Dar criticii spun că împingerea în jos a costurilor a mers prea departe, scrie Reuters. De altfel, nu puține au fost înregistrările video postate pe reţelele de socializare de românii ajunși în Germania în care arată că trăiesc înghesuiţi, patru sau mai mulţi oameni într-o cameră, nerespectându-se reglementările privind distanţarea socială. 

Alţi români, cei mai mulţi stabiliţi de ceva timp în Germania, lucrează în abatoare unde se înregistrează focare de infecţie cu noul coro­navirus. „Situaţiile pe care le-am examinat au arătat un număr de probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat în ultimii ani“, a declarat, pentru Reuters, Violeta Alexandru, după ce a condus 18 ore de la Bucureşti la Berlin pentru a verifica condiţiile în care cetăţenii români lucrează pe teritoriul Germaniei. Alţi muncitori susţin că au fost nevoiţi să plătească pentru cazare, rămânând cu un salariu net de doar 6 euro pe oră, în condiţiile în care salariul minim în Germania este de 9,35 euro.

„Când ne confruntăm cu infectări în masă ale angajaţilor români care lucrează în industria alimentară, atunci trebuie să spun că nu este acceptabil. Trebuie să spun că îmi este jenă“, a declarat ministrul muncii din Germania, Hubertus Heil, la o conferinţă de presă comună cu omologul său român. Violeta Alexandru spune că vizita pe care a făcut-o în Germania nu va rămâne fără rezultate, iar muncitorii români vor avea condiţii mai bune. 

La rândul său, ambasadorul român de la Berlin, Emil Hurezeanu, a declarat că nemul­țumirile muncitorilor sezonieri români de la fermele și abatoarele din Germania vor duce la schimbarea legislației muncii în această țară, în sensul eliminării subcontractorilor, „pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult, în detrimentul angajatului“.

(Cristina Zamfirescu)