Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Condiţii pentru acordarea sprijinului cultivatorilor de usturoi
Cultivatorii de usturoi vor putea primi în 2020 un sprijin financiar de 14.248,8 lei/hectar (maximum 3.000 euro/hectar) prin schema de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi. În ultimii ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la usturoi, de la circa 67.000 de tone produse în 2010 la numai 55.000 de tone în 2017, în timp ce importurile au crescut semnificativ pentru a asigura consumul intern.
Potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), resursele financiare alocate pentru susţinerea producătorilor de usturoi depăşesc 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro.
Astfel, cei care vor să beneficieze de aceste ajutoare de minimis pentru cultura de usturoi trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi, să valorifice o cantitate de usturoi de minimum 3.000 de kilograme/hectar dovedită cu documente justificative, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii şi să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în anexe, completat cu tratamentele aplicate culturii şi o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafeţele cultivate cu usturoi.
MADR, prin direcţiile pentru agricultură judeţene, va efectua inspecţii în teren, pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturilor şi va verifica permanent modul de respectare a condiţiilor prevăzute în program de către beneficiarii acestuia.
În anul de cerere 2020, valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie - 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei trebuie depuse la direcţiile pentru agricultură până la data de 27 noiembrie.
Producţia de usturoi în România a scăzut cu aproape 20% în ultimii ani, de la circa 67.000 de tone în 2010 la numai 55.000 de tone în 2017, în timp ce importurile au crescut semnificativ.
Suprafaţa cultivată cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, de pe care s-a obţinut o producţie de 55.673 tone. Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt: Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş. Circa 62% din totalul exploataţiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0,004 ha şi 1 ha, o suprafaţă medie a exploataţiei fiind de 0,22 ha.
La nivelul României, consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.