Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Condiții pentru obținerea amânării ratelor timp de 9 luni
Atât persoanele fizice, cât și firmele afectate de criză vor putea solicita amânarea plăţii ratelor la credite pe o perioadă de maximum 9 luni. Principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească persoanele fizice sunt înregistrarea unei creșteri de minimum 25% a cheltuielilor medii în ultimele 3 luni, față de perioada similară din 2021, și lipsa restanțelor la plată în ultimele 6 luni. De asemenea, solicitanții trebuie să nu fie în insolvență sau incapacitate de plată.
Ministerul Finanţelor a publicat luni proiectul de act normativ privind amânarea plății ratelor, care urmează să intre în perioada următoare în procedura de aprobare.
„Prezentul act normativ (…) prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni; obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.
Persoanele juridice care doresc amânarea ratelor trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere în care se spune că media rezultatelor pe ultimele 3 luni anterioare solicitării comparativ cu perioada similară din 2021 a scăzut cu minimum 25%. O altă condiție pe care trebuie să o îndeplinească firmele solicitante este să nu aibă înregistrate incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăţi în legătură cu bilete la ordin sau cecuri, în ultimele 6 luni anterioare solicitării, şi să nu aibă un nivel al activului net mai mic decât jumătate din capitalul social, potrivit situaţiei financiare la 31 decembrie 2021.
În cazul persoanelor fizice care vor să obțină amânarea plății ratelor, acestea trebuie să arate, într-o declaraţie pe propria răspundere, că au înregistrat o creştere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a scumpirilor, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Potrivit proiectului citat de Agerpres, debitorii, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au și nu au avut restanţe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării şi pentru care nu beneficiază de un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni.
În document se mai precizează că solicitanții, atât persoane fizice, cât şi firme, trebuie să nu se afle în insolvenţă sau incapacitate de plată şi să nu fie supuși unei proceduri de executare silită. Această condiţie suplimentară se justifică prin faptul că, în starea de insolvenţă, debitorul a beneficiat deja de un plan de restructurare a datoriilor. (C. Z.)