Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Condiții pentru sprijinul de 1.000 de lei pe hectar calamitat
Circa 230.000 de producători agricoli - persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale - care au fost afectați de secetă în perioada septembrie 2023 - august 2024 vor beneficia de granturi în cuantum de 1.000 de lei pentru fiecare hectar calamitat, a decis Guvernul. O altă măsură a Executivului prevede posibilitatea suspendării până la 1 august 2025, în anumite condiții, a rambursării creditelor curente şi restante cu scadenţă în anul 2024.
Guvernul a adoptat miercuri două măsuri care le vor permite agricultorilor afectaţi de secetă să beneficieze de compensaţii financiare şi de amânarea achitării datoriilor curente şi restante până în august 2025. Decizia a fost luată în contextul în care culturile a peste 230.000 de producători au fost calamitate de secetă în ultimul an, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Bugetul total pentru ajutorul de 1.000 lei/ha este de două miliarde de lei.
„Sprijinul este de 1.000 de lei pe hectar calamitat, conform proceselor-verbale de constatare a pagubelor. Beneficiază de acest sprijin orice fermier, indiferent dacă este persoană fizică, întreprindere individuală, familială sau persoană juridică, care a depus o cerere de plată la APIA şi care deţine un proces-verbal de constatare a pagubelor din care reiese că suprafaţa calamitată este de minimum 30%”, a spus ministrul agriculturii, Florin Barbu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Ministrul s-a referit apoi la cealaltă măsură și a explicat că pentru suspendarea rambursării creditelor curente şi restante până la data de 1 august 2025 este necesară îndeplinirea a două condiții.
„Sunt două condiţii esenţiale pentru aplicarea acestei facilităţi: cel care solicită suspendarea trebuie să deţină un proces-verbal din care să reiasă că a avut un grad de calamitate de cel puţin 50%; dobânda percepută de creditor este mai mare de 2,5% plus ROBOR pentru creditele în lei şi 2% plus EURIBOR pentru creditele în valută. (...) Am avut întâlniri cu toţi actorii implicaţi în agricultură, de la fermieri la distribuitori, furnizori şi instituţii bancare şi de credit. Le-am explicat necesitatea acestei măsuri şi îi asigur pe toţi, încă o dată, că această măsură nu se va aplica decât în cazul celor care sunt într-adevăr în dificultate”, a explicat Florin Barbu, potrivit Agerpres.
Tot miercuri, Guvernul a dispus prin ordonanţă de urgenţă extinderea „Creditului fermierului”, astfel încât creditele garantate de stat cu dobândă de 1,95% să poată fi accesate şi pentru plata datoriilor restante către furnizori și distribuitori. De facilitate vor beneficia aproximativ 7.500 de fermieri, iar bugetul schemei a fost majorat cu 400 de milioane de lei, până la un total de 1,85 miliarde de lei, potrivit declarației făcute de premierul Marcel Ciolacu în debutul şedinţei de Guvern. (C. Z.)