Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Condiţiile obţinerii alocaţiilor pentru copii
Alocaţia pentru copii şi cea de sprijin pentru familiile cu venituri mici sunt forme de încurajare şi susţinere pentru familiile din toate ţările europene care au sau îşi doresc să aibă copii. Din nefericire, la noi statul nu are posibilitatea ca acest sprijin să constituie un ajutor consistent pentru creşterea şi educarea copiilor.
Parlamentul României a respins majorarea alocaţiei pentru copii, în condiţiile în care aceasta este de 35 de ori mai mică decât media UE (7 euro la noi, 210 euro în Europa). De asemenea, România se află pe locul 168 în lume, în ceea ce priveşte raportul dintre alocaţia anuală primită de copii şi Produsul Intern Brut. Propunerea legislativă care prevedea majorarea de la 42 la 200 de lei a alocaţiei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani a fost, potrivit Mediafax, respinsă, zilele trecute, de plenul Senatului.
Dosarul necesar pentru obţinerea alocaţiei
Alocaţia de stat este în valoare de 200 de lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani (sau 0-3 ani pentru copiii cu handicap), potrivit Ordonantei de Urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, şi în valoare de 42 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani. Alocaţia acordată pentru copiii aflaţi în plasament este de 97 de lei. Copiii în vârstă de până la 16 ani beneficiază de alocaţie acordată de stat. Copiii care urmează una dintre formele de învăţământ prevăzute de lege beneficiază de alocaţie de stat până la împlinirea vârstei de 18 ani. Tinerii în vârstă de peste 18 ani beneficiază de alocaţie de stat pentru copii până la terminarea cursurilor învăţământului liceal sau profesional.
Dreptul la alocaţie se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
Actele necesare obţinerii alocaţiei de stat sunt: cerere tip, certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită alocaţia, în copie şi original, carte de identitate pentru unul dintre părinţi, în original şi copie, dosar cu şină.
După caz se pot solicita şi alte acte, cum ar fi: adeverinţă de la primăria de domiciliu al celuilalt părinte, în cazul în care acesta nu are domiciliul în aceeaşi localitate, certificat de căsătorie, hotărâre de divorţ, hotărâre judecătorească de încredinţare, încredinţare în vederea adopţiei, hotarâre de plasament sau de plasament în regim de urgenţă, de instituire a tutelei, certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap, extras de cont, dacă se solicită plata în cont bancar.
Acordarea alocaţiei de sprijin
Beneficiază de alocaţia pentru susţinerea familiei, potrivit Legii 277/2010, familiile formate din soţ, soţie şi copiii în vârstă de până la 18 ani aflaţi în întreţinerea acestora şi care locuiesc împreună, persoana singură şi copiii acesteia, bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi se gospodăresc împreună - dacă au realizat venituri lunare nete de până la 370 lei pe membru de familie.
Dosarul pentru acest gen de alocaţie trebuie să cuprindă: cerere tip întocmită de reprezentantul familiei (cerere ASCO) în două exemplare, acte doveditoare privind componenţa familiei, adică: livretul de familie completat la zi, cărţile de identitate pentru membrii familiei şi certificatele de naştere pentru copii, certificatul de căsătorie, certificat de deces sau sentinţă de divorţ. Mai sunt necesare actele doveditoare privind veniturile familiei: adeverinţă de la locul de muncă, care să ateste venitul net realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv valoarea tichetelor de masă, cuponul de la alocaţia de stat, alocaţii de plasament, alocaţii de întreţinere, cupon pensie, cupon şomaj, pensie de urmaş, indemnizaţie pentru persoane cu handicap, adeverinţă eliberată de Administraţia Financiară pentru activităţi independente, persoane fizice autorizate, asociat unic, chirii etc.
Sunt necesare, de asemenea, adeverinţe şcolare din care să rezulte situaţia privind frecventarea cursurilor de către copii, o copie după contractul pentru locuinţă, talonul şi dovada vechimii maşinii, extrasul de cont pe numele solicitantului, un act doveditor care atestă calitatea de reprezentat legal al persoanei minore, certificatul de încadrare într-un grad de handicap, o cerere tip pdf şi un dosar cu şină.