Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Conferinţe şi marşuri pentru viaţă
Mai multe acţiuni au avut loc în numeroase oraşe din ţară pentru a atrage atenţia asupra numărului mare de avorturi care au loc în România şi pentru a susţine dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi.
Asociaţia „Filantropia Ortodoxă“ Sibiu, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga“ şi Arhiepiscopia Sibiului au organizat luni, 23 martie, conferinţa „Preţuieşte Viaţa“, la care au fost invitaţi să vorbească medici, psihologi, psihiatri şi preoţi, care au atras atenţia asupra efectelor traumatizante ale avortului în viaţa familiei.
Conferinţa a avut loc la Biblioteca Judeţeană „ASTRA“ din Sibiu şi a dorit să atragă atenţia publică şi asupra numărului foarte mare de avorturi făcute anual în România. Statisticile prezentate în cadrul conferinţei au demonstrat că numărul mare de avorturi creează mari probleme de ordin social, iar femeile care trec prin astfel de experienţe suferă de nenumărate traume sufleteşti şi fizice.
Sala de conferinţe a bibliotecii sibiene a fost plină, între cei prezenţi au fost protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, şi preotul Nicolae Laţchescu de la biserica Spitalului Judeţean din Sibiu, cadre didactice de la Facultăţile de Medicină şi Teologie, de la şcolile sanitare, care i-au însoţit pe studenţi şi elevi la acest eveniment dedicat lor.
Sub motto-ul „Lăsaţi copiii să vină la Mine“ (Matei 19, 14), organizatorii şi-au dorit să aducă la aceeaşi masă specialişti din diferite domenii care susţin valorile creştine şi militează împotriva avortului. Au vorbit directorul adjunct al DSP Sibiu, dr. Adela Morar, prof. psih. dr. Valeria Ecaterina Purcia, lect. univ. dr. Ana Mocanu Suciu, conf. dr. Sebastian Moldovan şi pr. dr. Ciprian Cândea. Invitaţii au prezentat argumente, statistici, materiale informative şi exemple pentru a-i convinge pe tineri că avortul nu este un lucru firesc.
Mesajul Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de consilierul social pr. Nicolae Rusu. În cuvântul de deschidere a conferinţei, pr. Nicolae Rusu a prezentat şi programul de manifestări similare al Arhiepiscopia Sibiului din viitorul apropiat.
„Numărul alarmant al avorturilor, care ne plasează pe primul loc în Europa în rândul ţărilor cu cele mai multe avorturi făcute de femei din mediul rural, ne-a determinat să implementăm Proiectul «Preţuieşte Viaţa» în rândul tinerilor din Sibiu, dar şi din alte comunităţi ale Arhiepiscopiei Sibiului. Proiectul nostru are scopul de a-i informa pe tineri, de a combate şi preveni avortul. Ne bucurăm că la această initiativă a Filantropiei Ortodoxe Sibiu ni s-au alăturat instituţii importante din judeţ. Am debutat astăzi cu această conferinţă şi vom avea evenimente similar şi la Mediaş, Avrig, Sălişte şi Braşov, iar la final vom organiza un «Marş al Vieţii». Mesajul nostru pentru tineri este să preţuiască şi să apere acest mare dar al vieţii, primit de la Dumnezeu. Sub nici o formă, noi nu avem dreptul să oprim viaţa pe pământ“, a spus pr. Nicolae Rusu.
„Săptămâna pentru viaţă“ la Zalău
La Zalău a fost organizată „Săptămâna pentru viaţă“, prilej cu care în toate bisericile din oraş a fost reafirmată învăţătura Bisericii cu privire la demnitatea şi valoarea fiinţei umane încă din momentul concepţiei şi implicit faptul că avortul, indiferent de justificările aduse de societatea actuală, rămâne o crimă. Pe 19 martie, la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului“ din Zalău a avut loc Conferinţa „Viaţa - dar şi binecuvântare“, susţinută de pr. Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului.
Pe 21 martie, ca un demers comun al credincioşilor creştini de toate confesiunile din Zalău, medici şi alte persoane publice, Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sălaj, au fost mobilizate aproape 800 de persoane care, sub sloganul „Fiecare viaţă este un dar de la Dumnezeu“, au participat la un marş.
„Prin organizarea acestui eveniment, municipiul Zalău s-a alăturat celor peste 60 de oraşe din ţară şi Republica Moldova, în care oameni de diferite clase sociale, etnii sau convingeri religioase, tineri, adulţi, vârstnici sau copii, s-au unit pentru a fi împreună vocea celor nenăscuţi care ne cer să ne reamintim mereu că «Fiecare viaţă este un dar de la Dumnezeu!»“, a spus pr. Claudiu Nechita, consilierul social al Episcopiei Sălajului.
„Marşul pentru Viaţă“ la Deva
La Deva, „Marşul pentru Viaţă“ a fost prefaţat de prelegerile unor personalităţi publice implicate în viaţa comunităţii, între care senatoarea Mariana Câmpeanu, deputata Carmen Hărău, primarul Devei, Petru Mărginean, comisarul Florin Bolosin, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, iar din partea Bisericilor creştine, pastorul Radu Mârza şi fratele Vladimir Pustan. Din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, la finalul manifestării, a ţinut un discurs părintele Radu Trifon, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul.
Marşul a fost organizat de Fundaţia Genesis Life în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă a Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Pe parcursul traseului s-a făcut o oprire în faţa Bisericii „Buna Vestire“, unde cei prezenţi s-au rugat pentru darul vieţii, cântând imnul Născătoarei Vieţii, „Cuvine-se cu adevărat“. Apoi, în faţa Spitalului Judeţean, participanţii la marş au lansat 99 de baloane în atmosferă pentru a arăta simbolic viaţa care se înalţă la cer a pruncilor fără de vreme.
Manifestare la Braşov
Un număr mare de tineri din Braşov au participat la Marşul pentru Viaţă, organizat săptămâna trecută, împreună cu preoţi şi credincioşi din parohiile oraşului. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Braşov, împreună cu Asociaţia „Suflet Transilvan“ şi Protopopiatul Braşov. Tinerii au mers prin centrul civic şi istoric al oraşului, au aprins lumânări în faţa Maternităţii şi au făcut opriri în faţa principalelor instituţii braşovene. (Ştefan Mărculeţ, Oana Rusu)