Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Consiliere pentru copiii afectați de fenomenul știrilor false
Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică, arată Organizaţia „Salvaţi Copiii”, care a lansat o pagină web numită „Ştirile false pe înţelesul tuturor“. În ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, una dintre ele care s-a propagat rapid fiind cea care leagă apariţia virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G.
Pentru a veni în ajutorul copiilor și a preveni dezinformarea, Organizaţia „Salvaţi Copiii” a lansat iniţiativa „Ştirile false pe înţelesul tuturor“, prin care urmăreşte oferirea de informaţii, grafice şi recomandări specifice referitoare la fenomenul ştirilor false copiilor, precum şi părinţilor sau cadrelor didactice, pentru ca aceştia să îşi dezvolte abilităţile necesare înţelegerii acestui fenomen şi depăşirii contextului actual.
Pagina se găsește la adresa: www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/siguranta-pe-internet/fenomenul-stirilor-false. De asemenea, prin linia ctrl_ AJUTOR, „Salvaţi Copiii” oferă consiliere specializată copiilor şi părinţilor care se confruntă cu situaţii neplăcute întâmpinate pe internet sau care au neclarităţi cu privire la autenticitatea informaţiilor din mediul online, fie apelând numărul 0740.992.176 de luni până vineri, între orele 9:00 şi 13:00, fie trimiţând un mesaj la ajutor@oradenet.ro. Demersul organizației a plecat de la rezultatele unui sondaj la care au răspuns 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, în perioada 10-16 aprilie 2020, care arată că aproape jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor. Conform Organizaţiei „Salvaţi Copiii”, din totalul respondenţilor, doar jumătate (48%) ştiu ce reprezintă o ştire falsă, un număr semnificativ de respondenţi (22%) declarând că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.
„Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplate cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false, pot duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, «Salvaţi Copiii», prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, și, poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii «Salvaţi Copiii» le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online“, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei „Salvaţi Copiii”.
(Cristina Zamfirescu)