Într-o scrisoare către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, peste 60 de europarlamentari au cerut renunţarea la ora de vară, transmite dpa. Documentul, publicat cu o zi înainte de revenirea la ora de
Consolidări ale clădirilor cu risc seismic
Primăriile din România pot accesa, începând de la 1 ianuarie 2023, banii destinați consolidării clădirilor expertizate ca având risc seismic, prin programul special finanțat din bugetul de stat. Potrivit ministrului dezvoltării, Cseke Attila, „două treimi din teritoriul României, astăzi, este încadrat în risc seismic ridicat, cu clădiri care pot cauza probleme în cazul unui cutremur mai puternic”.
Modalitatea de abordare a problematicii clădirilor cu risc seismic s-a schimbat radical odată cu modificarea legislației în domeniu. Potrivit noii legi, lucrările de reabilitare seismică sunt suportate integral de stat, nu se cere cofinanţare de la primărie, de la asociaţia de proprietari sau de la proprietarii apartamentelor.
„Săptămâna trecută s-au publicat normele metodologice şi de la 1 ianuarie acest program de investiţii pe bugetul de stat poate să pornească. Cu o procedură care va fi complet digitalizată, prin platformă digitală, UAT-urile depun aceste solicitări şi aşa mai departe”, a declarat Cseke Attila, la Digi24.
Ministrul a precizat că, la început, suma alocată se va ridica la „câteva sute de milioane de lei”, dar că posibilităţile din anii următori vor fi de neegalat, „în sensul că nu am avut asemenea fonduri la dispoziţie în România în ultimii 10-15 ani şi trebuie să profităm de ele”.
Pentru a intra în program, clădirile trebuie să fie supuse unei expertize de rism seismic, condiție necesară pentru întocmirea proiectului tehnic. Cseke Attila a reliefat faptul că mare parte a clădirilor care ar putea beneficia de program nu sunt încă expertizate, iar acest lucru urmează să fie realizat din fondurile UAT-urilor.
„Undeva în februarie, martie vom putea să tragem prima linie, să vedem câte clădiri avem expertizate cu risc seismic şi care sunt introduse în acest program. (...) Noi vom face un Registru al construcţiilor în care va fi un segment care se referă numai la clădiri cu risc seismic I şi II”, a afirmat oficialul.
La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a încurajat asociaţiile de proprietari să apeleze la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care realizează expertiza gratuit.
„S-a schimbat legea, este o lege mai bună. Unul dintre lucrurile mai bune este că finanţarea este totală din partea statului. (…) Deci, facem noi expertiza gratuit şi ajutăm asociaţiile de proprietari să îşi facă dosarele pentru a aplica la Ministerul Dezvoltării pentru a obţine finanţarea integrală pentru consolidare”, a arătat Dan, potrivit Agerpres.
În București, aproximativ 900 de clădiri sunt încadrate în clasele I şi II de risc seismic. AMCCRS a încheiat un acord pentru expertizarea tehnică a 200 de imobile vulnerabile, dintre care 160 monumente istorice, având o suprafaţă totală de 500.000 mp. (C. Z.)