Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Constructorii români din Italia câştigă minimum 8,49 euro pe oră
Câştigul minim net pe care îl primeşte un muncitor român necalificat în Italia, în domeniul construcţiilor, era de 8,49 euro pentru o oră de lucru, după primele cinci luni ale anului 2008, a declarat Daniel Alexandru Găluşcă, operator la sindicatul italian FENEAL - UIL. FENEAL este Federaţia Naţională a Muncitorilor din Construcţii Derivate şi Lemn, iar UIL este sindicatul italian de apartenenţă. Muncitorul român care încheie acorduri personale cu angajatorul şi care este, astfel, privat de o parte dintre drepturile legale, are un câştig net de 3,5 euro pe oră, potrivit datelor furnizate de reprezentantul FENEAL.
Legal, un muncitor român necalificat este plătit pentru orele suplimentare cu 10,94 euro, pentru o oră de lucru. Pentru cel mai înalt nivel de calificare (patru), câştigul net este de 10,59 euro pe oră, după primele cinci luni ale anului, iar orele suplimentare se plătesc cu 13,77 euro. În 2007, o firmă mare plătea un muncitor cu cel puţin 8,02 euro pe oră. Programul este de opt ore pe zi. Ora suplimentară de lucru se plătea cu 10,33 euro. O oră de lucru în weekend înseamnă 9,77 euro. Într-o firmă mică, patronul îi plătea muncitorului cel puţin 7,60 euro pe ora de lucru. Impozitul pe care-l plătea angajatul era de 23%, conform FENEAL. Muncitorii români care întâmpină probleme sunt cei care lucrează prin firmele româneşti. Când vin în această ţară nu cunosc limba italiană şi nu îşi cunosc drepturile. Astfel, vin plătiţi sub nivel contractual, prin transfer. Lucrează pe şantiere şi sunt cazaţi în camere mici în care stau înghesuiţi, fiind plătiţi cu mult mai puţin decât muncitorii italieni“, a explicat reprezentantul FENEAL. Potrivit declaraţiilor sale, firmele mari italiene respectă drepturile angajaţilor, indiferent de naţionalitate. „Însă, muncitorii români care au probleme sunt cei care lucrează pentru firme mici, cu un număr de angajaţi cuprins între unu şi 15 muncitori. Românii preferă să câştige un euro în plus pe oră prin contracte de tipul acordurilor personale. De fapt, aceştia pierd 10-20 de euro la oră, prin renunţarea la concediu, la al treisprezecelea salariu, la alocaţia în baza orelor lucrate şi la pensie“, a explicat Daniel Găluşcă.