Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Consumăm mai puțin zahăr, dar mai multă carne

Consumăm mai puțin zahăr, dar mai multă carne

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 27 Ianuarie 2023

Consumul alimentar pe locu­itor a fost constituit, în anul 2021, în proporţie de 59,8% din produse de origine vegetală şi de 40,2% din produse de origine animală, conform cercetării statistice „Disponibilităţile de consum ale populaţiei în anul 2021”, realizată de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit INS, cele mai mari ponderi în consumul mediu net zilnic pe locuitor le-au avut: laptele şi produsele din lapte (30,8%), legumele (17,5%), cerealele şi produsele din cereale (15,5%), fructele (10,8%), cartofii (9,6%) şi carnea şi produsele din carne (7,3%). Conform studiului citat de Agerpres, produsele din aceste şase grupe au reprezentat peste 90% din consumul mediu zilnic pe locuitor.

În ceea ce privește hrana zilnică a unei persoane, aceasta a constat în medie din 2,345 kg de alimente (mai mult cu 52 de g faţă de anul precedent), din care 1,403 kg (+41 g) alimente de origine vegetală şi 0,942 kg alimente de origine animală (+11 g).

Cercetarea arată că, în 2021, nu s-au produs schimbări majore în alimentația populaţiei față de anul precedent. Astfel, produsele vegetale continuă să reprezinte componenta de bază a consumului alimentar, cu o creștere la cereale şi produse din cereale, cartofi, pepeni, leguminoase boabe și fructe.

Comparativ cu anul anterior, s-au înregistrat scăderi la zahăr şi dulciuri (consum mediu pe locuitor cu 1,1 kg mai mic) și la uleiuri vegetale, unde consumul a scăzut cu 0,8 kg față de 2020.

În ceea ce priveşte produsele de origine animală, românii au pus pe masă mai multă carne de porc (+0,5 kg), mai multe lactate (+3,1 l), ouă (+7 bucăți), mai mult peşte (+0,3 kg) și mai puține grăsimi animale. (C. Z.)
 

Citeşte mai multe despre:   Institutul Naţional de Statistică