Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Consumatorii, sfătuiţi să cumpere miei din locuri autorizate
Toate unităţile de alimentaţie publică, târgurile de animale, pieţele sau unităţile de sacrificare a animalelor vor fi verificate în perioada următoare pentru a asigura produse alimentare sigure înainte de Sfintele Paşti, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Conducerea instituţiei recomandă consumatorilor să cumpere miei doar din zonele autorizate.
Medicii veterinari îndeamnă populaţia să cumpere produsele necesare pentru masa de Paşti (carne de miel, ouă, produse lactate etc.) doar din spaţiile autorizate din punct de vedere sanitar pentru a fi evitată îmbolnăvirea. „Toţi consumatorii trebuie să-şi procure nu numai carnea de miel, dar şi celelalte produse pe care le folosesc de Paşti: lapte, ouă, produse din lapte, numai din spaţiile autorizate sanitar-veterinar, pentru a evita, pe de o parte, comerţul nesupravegheat şi, pe de altă parte, evenimente neplăcute de tipul îmbolnăvirilor cetăţenilor“, a spus Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA, citat de Agerpres.
Totodată, acesta a făcut şi unele precizări în ceea ce priveşte achiziţia corectă a mieilor, explicând că între carnea de câine şi cea de miel există, în primul rând, diferenţa de culoare, cea de miel fiind „mult mai roz decât cea de câine“. „Dacă este ataşat şi capul la restul corpului, la dentiţie se vede foarte clar, la fel, la nivelul membrelor inferioare se vede foarte clar care este diferenţa de copită şi de degete. Dar nu am auzit până în prezent astfel de cazuri de substituţie şi nu o să se întâmple de acum încolo, pentru că suntem prezenţi peste tot şi supraveghem atât ante-, cât şi post-mortem sacrificările de animale“, a asigurat Mănăstireanu.
De altfel, conducerea ANSVSA a anunţat că în perioada 7-19 aprilie vor fi efectuate acţiuni de control în toate târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică. „Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică“, se arată într-un comunicat al instituţiei. Vor fi verificate în special animalele destinate sacrificării, carnea de miel, ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman, lapte şi produse din lapte, peştele şi produsele din pescuit. De asemenea, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală se va asigura necesarul de personal sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. (Oana Nistor)