Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la preţuri în perioada reducerilor de iarnă şi să se informeze
Consumul îşi va reveni, anul viitor, în România
Relansarea cererii interne va contribui la creşterea economică din 2012, în pofida măsurilor de consolidare bugetară şi a avansului mai lent al exporturilor, consideră experţii Băncii Mondiale.
România va înregistra, în acest an, o creştere economică de 1,5%, circa jumătate din media de la nivelul a zece state din estul Europei - UE10, iar în 2012, creşterea economică va fi cuprinsă în intervalul 1,8%-2,1%, se arată în raportul bianual al Băncii Mondiale referitor la România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia. Raportul subliniază că ritmurile de creştere ale ţărilor analizate vor fi relativ apropiate, cel mai mare avans, de 3,5%, urmând să aibă loc în Lituania şi Estonia, iar cel mai mic în Ungaria, de 0,5%. Chiar dacă, pentru acest an, România înregistrează unul dintre cele mai mici ritmuri de creştere din rândul celor zece noi state membre ale Uniunii Europene (UE 10), raportul Băncii Mondiale subliniază că, în 2012, "România şi Slovenia vor fi singurele ţări din spaţiul UE 10 în care ritmul de creştere economică se va accelera, datorită cererii interne puternice". "Pe ansamblu, creşterea economiei în UE 10 ar urma să înregistreze un declin, de la 3% în 2011, la 2,1% în 2012. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, ritmul de creştere economică din această zonă va rămâne mai mare decât în vechile state membre", apreciază economistul-şef al Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, Kaspar Richter. Specialiştii anticipează o relansare a consumului în România În România, relansarea cererii interne va contribui la creşterea economică din 2012, în pofida măsurilor de consolidare bugetară şi a avansului mai lent al exporturilor, consideră experţii Băncii Mondiale. În Ungaria, creşterea PIB-ului va fi mai redusă decât în alte ţări, din cauza problemelor de pe piaţa creditelor şi a măsurilor de ajustare din sectorul privat. "Numai în Polonia, Slovacia şi Cehia, producţia de anul viitor va depăşi nivelul anterior crizei", mai arată raportul BM.