Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Contribuabilii denunță cheltuirea nejudicioasă a banilor de către stat
Românii sunt nemulţumiţi de modul în care autorităţile statului cheltuiesc taxele şi impozitele pe care le încasează de la contribuabili şi sunt de părere că banii obţinuţi din combaterea evaziunii fiscale ar trebui direcţionaţi către educaţie, sănătate, infrastructura rutieră, conform unui studiu pe tema existenţei economiei subterane, realizat de Ipsos și preluat de Mediafax.
Românii ar fi de acord să sprijine autorităţile statului în lupta cu evaziunea fiscală, atâta timp cât ar avea certitudinea că statul cheltuieşte banii publici în mod transparent, cu precădere pentru educaţie, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră, arată un studiu pe tema economiei subterane, potrivit Mediafax.
Cercetarea arată că în România economia gri - de care au cunoştinţă 66% dintre românii chestionaţi - este asociată, în principal, cu angajarea fără contract de muncă şi cu nedeclararea tuturor tranzacţiilor sau a unei părţi din ele pentru a evita plata taxelor, dar şi cu nedeclararea veniturilor, cu contrabanda şi cu evaziunea fiscală.
Majoritatea românilor (84%) crede că statul nu poate furniza servicii publice de calitate din cauza economiei nefiscalizate, iar potrivit opiniei a 92% dintre români, autorităţile publice sunt cele care trebuie să facă eforturi pentru combaterea economiei ascunse.
Pe de altă parte, chiar dacă 89% dintre români ştiu că este ilegal să nu îşi plătească taxele sau să nu îşi declare veniturile, unul din doi participanţi la studiu crede că evitarea plătirii taxelor este justificată, pentru că acestea sunt prea mari.
Mai mult, în opinia a şapte din zece români, banii obţinuţi din taxe sunt folosiţi într-un mod nejustificat, iar banii economisiţi prin combaterea economiei gri ar trebui să fie cheltuiţi pe serviciile publice, precum educaţia, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră, relevă același studiu.
„Românii ştiu care sunt formele pe care le ia economia gri şi ar susţine şi mai mult lupta împotriva ei dacă nu s-ar lovi de un obstacol major: folosirea banilor obţinuţi din taxe într-un mod nejustificat. Ce îşi doresc românii cu adevărat este să se reducă economia gri, iar banii economisiţi din combaterea ei să fie folosiţi pentru ceea ce contează cu adevărat pentru ei: educaţia, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră. În aceeaşi măsură în care banii publici vor fi folosiţi pentru binele comun, într-un mod transparent, şi românii vor susţine autorităţile în lupta împotriva economiei subterane”, a declarat Cosmin Vladimirescu, reprezentantul companiei care a comandat studiul, citat de Agerpres.
Economia subterană este o problemă pentru România, fiind una dintre cele mai mari economii gri din Uniunea Europeană (UE), de 28,4% din PIB, faţă de o medie în UE de 18,8% şi 24,4% media statelor din Europa Centrală şi de Est (România se află pe penultimul loc în UE), relevă un studiu realizat de PwC.
Printre măsurile care pot conduce la creşterea veniturilor bugetare şi pot reduce economia gri se numără limitarea plăţii în numerar a drepturilor salariale, acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplătite, raportarea tranzacţiilor încasate cu cardul, încurajarea plăţilor electronice prin facilităţi fiscale, facilitarea încasărilor bugetare prin mijloace electronice, impunerea obligaţiei pentru toţi comercianţii de a accepta plăţi cu cardul pentru achiziţiile care depăşesc o valoare minimă. Prin aplicarea unor astfel de măsuri s-ar aduce în circuitul economiei fiscalizate, într-un interval de câţiva ani, suma de 14 miliarde de euro, cu impact asupra dezvoltării economice, susţin specialiştii.