Schema de ajutor de minimis care va susţine producţia de legume din această toamnă a fost aprobată acum două zile de Executiv, fondurile totale alocate fiind de 25 de milioane de euro. Programul se adresează
Controale ANPC pe piața produselor de post
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor vor controla şi supraveghea piaţa în perioada postului Sfintelor Paşti care a început ieri, pentru a preîntâmpina orice neregulă privind calitatea, conformitatea sau condițiile de transport, depozitare şi comercializare ale produselor de post, a anunţat, duminică, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.
Oficialul a recomandat din nou populației să cumpere produse alimentare doar din locuri amenajate şi autorizate, să solicite bonul de casă, necesar în cazul unei eventuale reclamații la ANPC, să citească eticheta cu atenție.
„Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc. Nu cumpăraţi produse ale căror etichete nu vă informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului”, a transmis Anghel pe pagina sa de socializare.
Potrivit sursei citate, consumatorii trebuie să acorde o atenţie sporită listei cu ingredientele produselor.
„În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post”, notează oficialul ANPC.
Printre neregulile frecvente înregistrate în anii trecuți se numără produse cu etichete înșelătoare, precum cozonac „de post” în compoziţia căruia se regăseau ouă; produse de post expuse în acelaşi raft şi în directa vecinătate a produselor de origine animală (de exemplu, „untar” ce conţinea grăsimi vegetale, pus în acelaşi raion cu untul); expunerea în raioanele destinate produselor de post a produselor lactate etc. (C. Z.)