Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Controale sanitar-veterinare în staţiuni şi zone de agrement

Controale sanitar-veterinare în staţiuni şi zone de agrement

Galerie foto (3) Galerie foto (3) Actualitate socială
Un articol de: Oana Nistor - 15 Iunie 2016

În toate localităţile de interes turistic, precum şi în zonele de agrement vor fi intensificate controalele inspectorilor sanitar-veterinari odată cu începerea sezonului estival. Consumatorii pot reclama abaterile din domeniul siguranţei alimentelor la telefonul gratuit 0800.826.787.

Toate structurile teritoriale ale Autori­tăţii Naţio­nale Sanitar-Veteri­nare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vor derula, odată cu începerea sezonului estival, controale tematice specifice în zonele de agrement şi, în special, în staţiunile de pe litoral sau de la munte. „Scopul controalelor, ce se vor derula în perioada 15 iunie - 31 august 2016, este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic”, explică, într-un comunicat, repre­zen­tanţii ANSVSA. Concret, controalele autorității vor viza con­diţiile de igienă în care funcţio­nea­ză unităţile de alimentaţie publică, precum pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie şi patiserie, pensiuni turistice, uni­tăţi de tip hipermarket şi supermarket, magazine alimentare, și respectarea cerinţelor generale de igienă a alimentelor. De asemenea, se va verifica respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul. „Inspectorii vor verifica eligibilitatea materiilor prime, trasabilitatea materiilor prime, respectarea cerinţelor de igienă privind manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor, respectarea cerinţelor de igienă privind expunerea şi servirea alimentelor, implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP şi a programelor de autocontrol”, a mai precizat ANSVSA.

Sfaturi pentru consumatori

Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit Call center-ul ANSVSA: 0800.826.787. Pentru evitarea situaţiilor neplăcute cum ar fi toxiinfecţiile alimentare, a căror frecvenţă creşte în perioadele caniculare, inspectorii sanitar-veterinari recomandă consumatorilor să respecte mai multe reguli. Una dintre acestea vizează cumpărarea alimentelor doar din locuri sau spaţii special amenajate, depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă, iar după achiziţie, alimentele vor fi ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei. Produsele care urmează a fi depozitate în frigider vor fi ambalate separat şi vor fi respectate menţiunile de pe etichetă. Totodată, alimentele gătite nu se păstrează în recipiente fără capac, iar produsele decongelate nu vor fi recongelate după preparare, mai recomandă ­ANSVSA. Fructele şi legumele vor fi spălate bine înainte de consum şi înainte de a le depozita în frigider. În structurile de cazare este obligatorie curăţenia zilnică şi ori de câte ori este nevoie în camerele utilizate şi în spaţiile comune, iar grupurile sanitare trebuie igienizate cel puţin zilnic. În spaţiile de cazare, precum şi în grupurile sanitare se va asigura, în sezonul rece, o temperatură minimă de 18 grade C şi în sezonul cald, de maximum 25 grade C. Totodată, lenjeria şi prosoapele se schimbă după fiecare turist, la eliberarea camerei, iar în cazul sejururilor mai lungi, în funcţie de clasificarea stabilimentului, acestea se schimbă la 2, 3 sau 4 zile. De asemenea, potrivit reprezentan­ţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, operatorii economici care au în administrare plaje pe litoralul românesc sunt obligaţi să pună 30% din suprafaţă la dispoziţia turiștilor care nu vor să închirieze şe­zlonguri.