Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Controversatul gazoduct Nord Stream 2 e gata de livrare
Operatorul gazoductului Nord Stream 2 a anunţat că prima dintre cele două linii ale conductei a fost umplută cu aşa-numitul „gaz tehnic”, operațiune prin care se ajunge la presiunea necesară transportului de gaze, iar firma aşteaptă doar avizele necesare pentru a începe să vândă gaze Europei. Livrările via Nord Stream 2 ar putea calma tensiunile actuale de pe piaţa gazului și ar putea opri creșterea explozivă a prețului energiei în UE.
Analiştii estimează că vânzările comerciale de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 2 ar putea primi mai repede undă verde de la autoritatea de reglementare din Germania, Bundesnetzagentur, chiar dacă aprobarea efectivă va dura mai multe luni, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Lucrările de construcţie la Nord Stream 2 au fost finalizate la începutul lui septembrie, anunța grupul rus Gazprom, principalul investitor în controversata conductă care poate să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, suficient pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.
Programat iniţial să devină funcţional în 2019, gazoductul a suferit numeroase întârzieri după ce SUA au ameninţat că vor penaliza companiile care se implică în construcţia acestuia. Perspectivele s-au schimbat odată cu venirea lui Joe Biden în fruntea administrației SUA, care a decis să elimine unele sancţiuni, dar a avertizat că va reacţiona dacă Rusia va încerca să folosească energia ca pe o armă împotriva Ucrainei.
De altfel, Ucraina este țara care s-a opus și se opune din răsputeri punerii în funcțiune a gazoductului ruso-german. Oficialii de la Kiev susțin că lansarea conductei va face Europa complet dependentă de conductele gestionate de Moscova, prin eliminarea rutei de tranzit ucrainene, și va pune în pericol independenţa energetică a multor state est-europene. Mai mult, au catalogat gazoductul drept o armă rusească şi o ameninţare la adresa securităţii Europei, făcând apel la memoria liderilor europeni în legătură cu anii 2006 şi 2009, când, în timpul unor dispute cu Ucraina, Gazprom a suspendat livrarea gazelor spre Europa în plină iarnă, lăsând în frig milioane de oameni.
Kievul se teme că, începând din 2024, când expiră actualul acord de tranzit pe cinci ani, Gazprom va înceta transportul gazelor naturale prin Ucraina, ceea ce va priva această țară de cel puţin 1,5 miliarde de dolari pe an, sub formă de taxe de tranzit. În plus, Ungaria este nemulțumită pentru că ar putea să nu mai primească gaze prin Ucraina, iar Polonia nu își va mai putea utiliza ruta de tranzit începând din 2023.
În lungime de 1.230 de kilometri, Nord Stream 2 leagă portul rusesc Vyborg de portul german Greifswald, pe sub Marea Baltică. A costat 11 miliarde de dolari, finanțatori fiind Gazprom (51%) şi alte cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). (C. Z.)