Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Conversia creditului din franci în lei presupune costuri suplimentare
Mai multe mii de debitori au solicitat din nou în stradă găsirea unei soluţii unitare la problema creditelor în franci elveţieni. Guvernatorul BNR, domnul Mugur Isărescu, a declarat ieri că deşi empatizează cu aceştia, singurele soluţii legale sunt cele negociate individual între bancă şi debitor, măsuri susţinute şi de Asociaţia Română a Băncilor.
Aproximativ 1.500 de persoane care au împrumuturi în franci elveţieni au protestat duminică în Capitală, acţiuni similare având loc simultan la Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Craiova. Protestatarii solicită luarea unei decizii la nivel înalt, respectiv o soluţie legislativă pentru conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%. „Nu putem să mergem la bancă să negociem individual, ne trebuie o soluţie legislativă. Vom pune la dispoziţia Comisiei de buget-finanţe documente care arată că nu se poate negocia cu băncile. N-au negociat nici când am semnat contractele, nici acum“, a afirmat Cătălin Voivozeanu, unul dintre reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF şi iniţiator al mitingului, citat de Mediafax.
Pe de altă parte, Banca Naţională a României, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, arată că o astfel de măsură ar fi neconstituţională. „Empatizăm cu cei care au ieşit în stradă (în problema crizei francilor elveţieni), dar empatie nu înseamnă să încălcăm legea“, a spus Mugur Isărescu într-o conferinţă de presă, subliniind că ar fi o absurditate să intervină între contractele dintre bănci şi clienţi. „Nu suntem abilitaţi prin lege să intervenim între contractele dintre bănci şi clienţi. Noi nu dăm credite şi nu intervenim în negocierea creditelor. BNR supraveghează măsura în care băncile asigură o administrare adecvată a riscurilor în raport cu activitatea fiecăreia“, a subliniat guvernatorul Băncii Naţionale, citat de hotnews.ro.
Pe de altă parte, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) susţine, potrivit unui răspuns oferit Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, că rezolvarea problemelor clienţilor cu credite în franci elveţieni prin măsuri administrative ar impune majorări de capital la unele dintre bănci, iar conversia creditului din franci în lei presupune reevaluarea imobilului şi schimbarea contractului de ipotecă, operaţiuni ale căror costuri trebuie suportate de client. „Aplicarea unor soluţii administrative, la nivelul tuturor clienţilor, ar impune infuzii de capital pentru asigurarea nivelului minim de solvabilitate la nivelul unora dintre bănci şi ar afecta rata solvabilităţii pe ansamblul sectorului bancar. Trebuie ţinut, însă, cont de faptul că o eventuală conversie a creditului în altă valută impune atât adiţionarea contractului de ipotecă imobiliară, cât şi reînregistrarea garanţiei de tip ipotecă mobiliară înscrisă la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM) la noua valoare şi valută a creditului, iar acest lucru presupune costuri, care nu le revin băncilor, ci sunt datorate de client notarului şi operatorului de arhivă, evaluatorului“, se precizează în răspunsul ARB, citat de Agerpres.
Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. (Oana Nistor)