Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Copaci artificiali, împotriva încălzirii globale
Oamenii de ştiinţă susţin că 100 de mii de copaci artificiali ar fi de ajuns pentru a capta emisiile de de dioxid de carbon din Marea Britanie. Potrivit unui raport ştiinţific, soluţia în vederea reducerii dioxidului de carbon prezent în aer ar putea trece prin „copaci“ fabricaţi de om, scrie cotidianul francez „Le Figaro“, în ediţia sa de ieri.
Într-un raport al Institutului britanic de mecanică avansată (IMechE), oamenii de ştiinţă preconizează „plantarea“ unor copaci artificiali, în scopul limitării emisiilor de gaz cu efect de seră. În prezent, în stadiul de „prototipuri foarte avansate“, aceste maşini ar realiza un mecanism relativ simplu. Inventatorul acestui proiect, profesorul Klaus Lackner, de la Universitatea Columbia, afirmă că un singur copac sintetic ar face să dispară mult mai mult dioxid de carbon decât un copac vegetal. Potrivit estimărilor, cantitatea de CO2 eliminată ar fi de 90 de mii de tone pe an, adică echivalentul emisiilor degajate de peste 20 de mii de autovehicule. Conform raportului elaborat de IMechE, 100 de mii de copaci artificiali ar fi de ajuns pentru a capta în întregime emisiile provenite de la locuinţe, din transport şi din industriile uşoare ale Marii Britanii. Copacii ar putea fi aşezaţi în apropiere de rezervele de gaz sau de câmpurile petrolifere, pentru a utiliza reţelele de circulaţie a gazului existente, precum şi la marginea arterelor rutiere, pentru a uşura capturarea CO2 provenit din trafic. Marea necunoscută constă, evident, în voinţa pe care o vor manifesta guvernele de a investi în astfel de proiecte. Oamenii de ştiinţă subliniază faptul că, spre deosebire de câmpurile eoliene, de exemplu, investiţia în astfel de copaci artificiali ar reprezenta o „pierdere economică netă, dar cu un câştig ecologic sigur“.