Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Copiii rămaşi în urmă, copiii noştri”
Românii din diasporă susţin, prin campaniile de sensibilizare şi proiectele pe care le derulează, necesitatea susţinerii copiilor şi părinţilor afectaţi de fenomenul migraţiei. În ţară, copiii care au părinţii plecaţi în străinătate şi care au nevoie de consiliere pot apela gratuit, de pe teritoriul României, numărul telefonic 0800.070.040, la care pot primi informaţii şi consiliere gratuită.
Autorităţile române şi organizaţiile neguvernamentale încearcă să ţină sub control fenomenul migraţiei, şi în special al copiilor rămaşi singuri acasă, fie prin politici sociale, cum este cazul autorităţilor, fie prin diverse proiecte de susţinere a copiilor care să-i ajute să treacă mai uşor peste trauma psihică generată de plecarea părinţilor în străinătate. O campanie de sensibilizare a autorităţilor europene şi române a fost demarată de Comunitatea Românilor din Belgia - Rombel, o comunitate virtuală care în 2015 numără peste 10.000 de membri. „Solicităm Comisiei Europene să întreprindă un studiu de evaluare a dimensiunilor, la nivel european, al fenomenului reprezentat de copiii migranţilor care sunt lăsaţi în țara de origine, să întreprindă o Strategie Europeană privind combaterea sărăciei în zonele mai puţin dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Totodată, Rombel solicită CE să ia în considerare posibilitatea stabilirii unui fond european de reîntoarcere asistată a părinţilor care vor să revină voluntar în ţara de origine”, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul comunităţii Rombel. De asemenea, iniţiatorii solicită autorităţilor române să stabilească o hartă a zonelor de plecare a părinţilor şi o măsurătoare a gradului de implementare a fondurilor de dezvoltare regională ori agricole din zonele problematice.
La această iniţiativă a aderat şi Asociaţia Femeilor Române din Italia (ADRI) întrucât „continuă şi completează iniţiativele ADRI cu privire la prevenirea şi diminuarea efectelor negative ale migraţiei economice asupra familiei”.
În ţară, copiii care au părinţii plecaţi în străinătate şi care au nevoie de consiliere pot apela gratuit, de pe teritoriul României, numărul telefonic 0800.070.040, unde pot primi informaţii şi consiliere gratuită, de luni până vineri, în intervalul orar 9:30-17:30. Linia telefonică gratuită şi platforma online www.copiisinguriacasa.ro au fost lansate marţi, 27 octombrie, de Organizaţia Salvaţi Copiii din România, în cadrul unui eveniment organizat cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale şi găzduit de Muzeul Naţional Cotroceni. Platforma www.copiisinguriacasa.ro va include articole dedicate părinţilor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, dar şi specialiştilor. De asemenea, va cuprinde şi o secţiune prin care se pot adresa întrebări specialiştilor, care vor răspunde pe e-mail. „Momentul are o semnificaţie aparte şi pentru că vine într-un an aniversar, anul în care România marchează 25 de ani de la ratificarea Convenţiei privind drepturile copilului”, a declarat preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, doamna Gabriela Coman.
Peste 80.000 de copii din România au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, conform statisticilor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Cu toate acestea, se estimează că numărul real este mult mai mare, fiind cuprins între 170.000 şi 350.000 de copii.