Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la preţuri în perioada reducerilor de iarnă şi să se informeze
Costul gigacaloriei nu va creşte în marile oraşe
Majoritatea primarilor marilor oraşe din ţară au dat asigurări că, deşi costurile de producţie a gigacaloriei au crescut, populaţia nu va resimţi majorările.
Astfel, în cele mai multe dintre oraşele mari din România, facturile la căldură nu vor fi majorate anul acesta. În Capitală, preţul de facturare aprobat este de 169,8 lei/GCal, în timp ce preţul de furnizare aprobat este de 325 lei/GCal. Primarul general Sorin Oprescu a precizat că se aşteaptă ca gigacaloria să se scumpească în acest an cu circa cinci procente, pe fondul majorării preţurilor gazelor naturale, însă a dat asigurări că bucureştenii nu vor suporta din propriile buzunare această scumpire. Şi la Cluj-Napoca se va menţine în această iarnă neschimbat preţul gigacaloriei facturat către populaţie, respectiv de 165 de lei pentru clujenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. "Diferenţa de 196 de lei, până la valoarea reală a gigacaloriei, de 361 de lei, va fi acoperită din bugetul local, sub formă de subvenţie", a declarat primarul municipiului, Emil Boc. Mai mult, edilii a două oraşe, respectiv Arad şi Craiova, au anunţat că în această iarnă facturile la căldură vor fi mai mici. "În prezent, preţul cu care ajunge gigacaloria la consumator este de 220 de lei, înainte era 245. A fost posibil pentru că, imediat ce mi-am luat mandatul de primar în primire, am renegociat cu Complexul Energetic Oltenia, am primit acordul de la ANRE şi ANRSC să putem să scădem", a explicat edilul craiovean Olguţa Vasilescu.