Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cresc facturile la gaze şi electricitate
ANRE a decis majorarea preţului la energia electrică de la 1 octombrie, în medie cu 3,45 lei pe lună pentru un consum de 100 kWh, iar astăzi va lua o decizie finală privind preţul gazelor care, potrivit declaraţiilor făcute de oficialii autorităţii de reglementare, va creşte, în medie, cu 6%.
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis, în şedinţa de acum două zile, majorarea preţului la energia electrică de la 1 octombrie, în medie cu 3,45 lei pe lună pentru un consum de 100 kWh, iar decizia privind preţul gazelor va fi luată joi (astăzi, n.r.), a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei, pentru Agerpres.
Tot marţi, vicepreşedintele ANRE Emil Calotă, prezent la Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a declarat că preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului.
Potrivit acestuia, ANRE va recunoaşte doar cel mai bun cost de pe bursă pentru furnizori. „Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe bursă, tranzacţiile desfăşurate de la 1 aprilie (data liberalizării pieţei, n.r.) până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacţii şi la 68 de lei, şi la 69 de lei, iar prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanţa 64 (privind liberalizarea preţului de producţie al gazelor - n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde preţul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preţ care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a explicat oficialul ANRE.
Acesta a adăugat că, deşi au fost estimări pentru o creştere cu 10 procente pe întregul an, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte doar cu 6%, în medie, de la 1 octombrie.
Vicepreşedintele ANRE a precizat că instituţia va comunica evoluţia preţurilor şi în termeni nominali, procentele fiind mai puţin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodărie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta înseamnă şase bani pe metrul cub - aproximativ 3,4-3,5 lei la o factură medie”, a precizat oficialul.
Calotă a mai spus că s-a contractat deja aproximativ 60% din volumul de gaze necesar pentru iarnă şi „suntem foarte optimişti în legătură cu preţurile, având în vedere că la importuri cotaţiile nu mai sperie pe nimeni, nu mai sunt la nivelurile din anii trecuţi, au scăzut de la 350-400 la 150-160 de dolari pe mia de metri cubi”.
Contactat de un post de radio naţional, președintele Federației Asociațiilor de proprietari din România Radu Opaina a comentat declaraţiile oficialilor ANRE, spunând că se aștepta ca prețul gazelor să scadă, nu să crească, în urma liberalizării.
„Noi ne așteptam la o scădere a prețului gazelor, pentru că liberalizarea, ca fenomen economic, trebuie să ducă la o scădere, fiindcă apar mai mulți furnizori pe piață, mai mulți concurenți, mai multe oferte,” a declarat Opaina, care a atras atenția asupra faptului că scumpirea gazelor va atrage scumpiri în lanț ale alimentelor, și nu numai.
În România, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul gazelor de producţie internă a fost liberalizat, iar consumatorii au opțiunea de a-şi schimba furnizorul dacă acesta are o ofertă mai avantajoasă. Informaţiile despre furnizorii de gaze naturale şi electricitate de pe piaţa liberă, ca şi un comparator al ofertelor acestora, cu date oficiale, corecte, verificate de reglementatorul ANRE sunt publicate pe site-ul anre.ro.