Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cresc salariile minime în construcții și agricultură
De la 1 noiembrie 2023, salariul minim diferenţiat pentru constructori şi agricultori va fi majorat la 4.582 de lei brut, respectiv la 3.436 de lei brut. Măsura este menită să protejeze puterea de cumpărare a celor care lucrează în aceste sectoare, în condițiile în care o familie de doi adulţi şi doi copii are nevoie pentru un trai decent de aproape 10.000 de lei pe lună, cu 15,2% mai mult decât anul trecut.
Creșterea a fost avizată în ședința de miercuri a Consiliului Naţional Tripartit din care fac parte Guvernul, sindicatele și patronatele, a informat Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. „Salariul minim diferenţiat pentru agricultori şi constructori va fi majorat de la 1 noiembrie 2023”, a declarat ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, Guvernul va adopta în zilele următoare ordonanţa de urgenţă referitoare la noile salarii minime din construcţii, agricultură şi industria alimentară. Șeful Executivului le-a mulţumit patronatelor pentru că au înţeles „importanţa acestui moment” şi a apreciat suportul acordat Guvernului de către sindicate în stabilirea valorilor corecte ale salariilor minime din cele două industrii-cheie pentru economie.
Majorarea salariilor minime în construcţii şi agricultură a fost salutată de reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), care consideră că măsura elimină scăderile generate de anularea unor facilităţi fiscale în aceste domenii.
„Noul salariu (brut, n.r.) din construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nici o reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităţilor fiscale pentru aceste domenii”, arată un comunicat al BNS.
Măsura este binevenită mai ales în condițiile în care prețurile au crescut puternic în ultimul an la toate capitolele, iar valoarea coşului minim pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a ajuns, în septembrie 2023, la 9.978 lei pe lună (+15,2% faţă de septembrie 2022), arată Fundaţia Friedrich Ebert România, care a făcut calculul pe baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022.
De asemenea, pentru o familie de doi adulţi şi un copil, valoarea coşului minim este de 8.205 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii, de 6.162 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.807 lei pe lună. Coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.). (C. Z.)