Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Creşterea porcilor în fermele afectate de pestă va fi reluată
În fermele afectate de virusul pestei porcine, după 90 de zile de la neutralizarea focarului și dacă nu mai apar contaminări, activitatea de creștere a suinelor va putea fi reluată, a spus ministrul agriculturii. Pesta Porcină Africană (PPA) este prezentă în 233 de localităţi din 13 judeţe, cu 952 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 72 de cazuri la mistreţi, aceasta fiind ultima informare oficială privind răspândirea virusului. Până în prezent, au fost despăgubiţi aproape 5.000 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 55,348 milioane de lei.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, i-a asigurat săptămâna aceasta pe crescătorii de suine că vor fi luate măsuri privind reluarea activităţii de creştere a porcilor în fermele afectate, unde va fi livrat material biologic.
„Deja am trimis în partea de nord-vest a ţării directorul care se ocupă cu activitatea de zootehnie din Ministerul Agriculturii. Pe baza programului, pe fiecare fermă în parte, ştiindu-se când s-a neutralizat focarul, trebuie să se realizeze anumite proceduri şi evaluăm, dacă lucrurile merg în paşi normali şi nu mai apar contaminări, după 90 de zile să putem să reluăm activitatea acolo. Producătorilor respectivi le vom aduce acolo, prin grija direcţiilor agricole, a Autorităţii Sanitar-Veterinare, material biologic”, a spus şeful MADR, potrivit Agerpres.
Întrebat despre evoluţia preţului cărnii de porc, Daea a subliniat că acesta a scăzut, însă piaţa va avea de suferit din cauza dispariţiei unor efective de porcine.
„Vedem că a scăzut preţul cărnii de porc. Evaluările acestea nu pot fi făcute acum, evident că piaţa va suferi, pentru că sunt efective de animale care au ieşit din total efective din ţară, dar suntem în programul acesta de repopulare.(...) Piaţa stabileşte cât va fi preţul de Crăciun”, a mai spus ministrul agriculturii.
Potrivit celui mai recent comunicat al Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), au fost stinse până la această dată cinci focare în judeţul Satu Mare şi nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest judeţ din data de 31 august 2018.
„Menţionăm că în judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA din data de 8.08.2018, iar în judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii Carniprod SRL şi-a reluat activitatea în data de 14.08.2018”, se mai spune în comunicat.
De asemenea, până în prezent, au fost despăgubiţi 4.960 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 55,348 milioane de lei.
Situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel: judeţul Satu-Mare - 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi; judeţul Bihor - 28 de focare în gospodării şi 1 caz la mistreţ; judeţul Sălaj - 4 cazuri la mistreţi; judeţul Tulcea - 561 de focare şi 42 de cazuri la mistreţi; judeţul Brăila - 81 de focare; judeţul Constanţa - 76 de focare şi două cazuri la mistreţi; judeţul Ialomiţa - 119 focare şi 3 cazuri la mistreţi; judeţul Galaţi - 12 focare şi 1 caz la mistreţ; judeţul Ilfov - 9 focare; judeţul Călăraşi - 52 de focare şi 8 cazuri la mistreţ; judeţul Buzău - 3 focare; judeţul Giurgiu - 3 focare şi 1 caz la mistreţ; judeţul Dâmboviţa - 1 focar. În ceea ce priveşte situaţia plăţilor despăgubirilor, acestea se prezintă astfel: judeţul Satu-Mare - pentru cele 14 exploataţii afectate - 57.000 de lei; judeţul Bihor - 211 exploataţii afectate - 948.000 de lei; judeţul Tulcea - 686 de exploataţii - 34,269 milioane de lei; judeţul Brăila - 1.462 de exploataţii - 12,139 milioane de lei; judeţul Constanţa - 653 de exploataţii - 2,728 milioane de lei; judeţul Ialomiţa - 1.882 de exploataţii - 5,009 milioane de lei; judeţul Galaţi - 37 de exploataţii - 51.000 de lei; judeţul Ilfov - 5 exploataţii - 42.000 de lei, iar în judeţul Călăraşi - 10 exploataţii - 105.000 lei.