Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Creşterea producţiei de gaze nu întăreşte neapărat independenţa energetică
Independenţa energetică a României nu poate fi consolidată doar printr-o creştere a producţiei de gaze naturale, iar această măsură nu va putea fi aplicată o perioadă lungă de timp, a apreciat analistul economic, Ilie Şerbănescu, într-o declaraţie pentru postul de radio Deutsche Welle.
„Recent, OMV a prezentat concluziile stafului de la Viena, în legătură cu afacerea sa din România, numită Petrom, în urma episodului recent al întreruperii aprovizionării Europei cu gaze ruseşti prin Ucraina. În concepţia OMV, pentru întărirea independeţei energetice a României, statul român ar trebui să ia măsuri pentru creşterea producţei de gaze şi a capacităţii de depozitare. Probabil, să pună Romgaz, companie încă de stat, să-şi dezvolte fronturile de lucru pentru a scoate mai multe gaze. Că, cică Petrom, ar fi gata să procedeze aşa. Păi asta ar întări independenţa energetică a României? Poate în mod amăgitor, pentru maximum câţiva ani, şi apoi, dacă am înţeles bine, inclusiv din aprecierile oficiale ale Petrom, rezervele exploatabile ale României se află spre epuizare“, a spus Şerbănescu. O componentă a independeţei energetice, atât cât poate fi realist asigurată aceasta, ar fi, dimpotrivă, tocmai „conservarea pe cât posibil a resurselor prin exploatarea judicioasă a acestora? Tocmai pentru păstrarea, pentru cât mai mult timp de aici înainte, a unei capacităţi de manevră. La o adică, aşa cum s-a dovedit atât de util în recentul episod de înfruntare ruso-ucrainean, consideră analistul economic“, mai apreciază analistul.