Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Critici pentru modul în care a fost gestionată pesta porcină
Reprezentantul patronatelor din industria alimentară consideră că modul în care autorităţile au gestionat pesta porcină a avut ca efect „punerea la frigider“ a acesteia şi că acordarea de către autorităţi de despăgubiri pentru porcii neînregistraţi, crescuţi la negru, este „o crimă“. Pesta porcină africană pune în pericol exportul către UE din întreaga industrie alimentară românească, inclusiv producţia de cereale, mai susţine preşedintele Romalimenta.
O parte dintre fermierii care declară pesta porcină africană şi trebuie să sacrifice zeci de mii de porci vând ilegal o parte din animale către samsarii de porci, care încasează şi despăgubirile oferite de autorităţi, iar această situaţie trebuie anunţată la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), deoarece este o problemă de siguranţă naţională, a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, pentru Agerpres.
Reprezentantul patronatelor din industria alimentară consideră că acordarea de către autorităţi de despăgubiri pentru porci neînregistraţi este „o crimă“.
„Îmi permit să spun un lucru: în România creşterea porcului e complet necontrolată. (...) Acordarea de despăgubiri pentru animale neînregistrate în caz de pestă porcină e o crimă. Târguri de animale deschise în continuare? Târguri tradiţionale fără trasabilitate? Este o crimă ceea ce se întâmplă acum“, a subliniat Sorin Minea.
Preşedintele Romalimenta a menţionat că după apariţia pestei porcine africane s-a descoperit că numărul porcilor din gospodării era mult mai mare decât cel oficial din statistici.
„Conform datelor statistice, acum un an existau aproximativ 4,1 - 4,2 milioane de porci, în ferme industriale, pe pepiniera lor, şi aproximativ 1 - 1,1 milioane de porci în gospodăriile populaţiei. (...) La ora actuală, după datele statistice, care din păcate nu se mai comunică, avem în curţile populaţiei peste 4 milioane de porci şi în ferme sub 3 milioane de porci“, a susţinut Sorin Minea.
Şeful Romalimenta a susţinut că modul în care autorităţile au gestionat pesta porcină a avut ca efect punerea la frigider a acesteia.
„Când a apărut pesta s-au întâmplat două chestiuni: toată lumea a început să-şi taie porcii într-o veselie, iar statul roman, în loc să îi ia pe ăştia, să îi aresteze, să îi amendeze, să nu facă lucruri rele, le-a dat despăgubiri. Toată carnea aia de porc a stat în frigidere, şi, spre cunoştinţa tuturor, virusul pestei porcine africane rezistă cam un an pe sol, deci afară, iar în frigider bănuiesc că rezistă câteva zeci de ani“, a mai spus Minea, care a participat de-a şaptea ediţie a Romanian Food & Agribusiness Conference.
Acesta i-a acuzat pe cei care nu au oprit pesta porcină africană că pun în pericol exportul către UE din întreaga industrie alimentară românească, inclusiv producţia de cereale.