Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Criză de antibiotice în Europa
Deşi multe ţări din lume au raportat o criză de antibiotice pe fondul revenirii infecţiilor respiratorii, problema din Europa este una deosebit de gravă din cauza prețurilor reglementate în țările UE care au creat penurie. În ciuda cererii crescute, mulţi producători europeni nu-și vor extinde capacităţile, deoarece războiul din Ucraina a majorat costurile la toate materiile prime care intră în fabricația antibioticelor.
Potrivit reprezentanţilor a 19 asociaţii de producători de medicamente consultate de Reuters, multe firme au probleme în a genera suficiente venituri pentru a justifica producţia de antibiotice. „Nu putem menţine preţurile atunci când toate costurile noastre legate de producţie, logistică şi respectarea reglementărilor au crescut cu două cifre şi chiar mai mult”, spune Adrian van den Hoven, director la Medicines for Europe, care îi reprezintă pe producătorii farma. Directorii din industrie susţin că revizuirea schemelor de stabilire a preţurilor este singura modalitate de revigorare a producţiei în UE.
Reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Medicamente - EMA şi ai Comisiei Europene recunosc existența problemei, iar în ultimele luni au avut mai multe întâlniri cu organizaţiile producătorilor de medicamente, fără a veni cu o decizie. Steffen Thirstrup, medic-şef în cadrul EMA, admitea luna trecută că este neobişnuit să vezi cum atât de multe ţări raportează crize de aprovizionare cu acelaşi medicament, Amoxicilina, însă a prognozat că presiunea se va reduce pe măsură ce vremea se va încălzi.