Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Criză de locuri de cazare pentru studenți în Țările de Jos
Universităţile din Țările de Jos au făcut apel la studenţii străini să rămână acasă dacă nu reuşesc să-și găsească o cameră de închiriat în oraşele universitare în care studiază, relatează dpa.
Criza de locuri de cazare a început acum câțiva ani și este tot mai gravă, mai ales în Amsterdam. Cei care nu-şi găsesc locuință până la 15 august sunt sfătuiți să nu vină în țară pentru că riscă să stea pe străzi sau să devină victime ale escrocilor imobiliari, potrivit unui mesaj trimis de Universitatea din Amsterdam studenților săi. Au făcut recomandări similare universităţile din Eindhoven, Utrecht şi Maastricht, toate îndemnându-i insistent pe studenţi să stea acasă dacă nu au cameră.
Situația se explică prin numărul tot mai mare de străini care vin la studii în Ţările de Jos, estimat la 115.000 anul trecut şi care va ajunge la circa 125.000 în această toamnă, de aproape patru ori mai mult decât cei 33.000 de studenți internaționali înregistrați în anul universitar 2005/2006.
Potrivit statisticilor, din totalul studenților străini aflați în evidențe anul trecut, 76% erau din țări europene, cei mai mulți din Germania, Italia, România și Belgia.
La începutul anului universitar 2021/2022, la nivel naţional se înregistra un deficit de 26.500 de locuri de cazare. În Amsterdam, aproximativ 25% dintre cei 73.000 de studenţi înregistrați sunt străini, iar la Maastricht procentul acestora a ajuns la 56%.
În ultimii ani, la Groningen şi Amsterdam, unii studenţi au fost nevoiţi să înnopteze în campinguri, criza cazării afectându-i în egală măsură pe străini şi olandezi. Studenţii olandezi au avut în schimb opţiunea de a rămâne acasă, în situaţii de urgenţă. (C. Z.)