Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Criză de locuri în creşele din Bucureşti şi din ţară
Creşele de stat din România sunt neîncăpătoare pentru numărul copiilor mai mici de trei ani și ai căror părinți au depus cerere. În Bucureşti sunt 19 creşe de stat, cu o capacitate de 3.890 de locuri, în timp ce numărul de copii cu vârste de până în trei ani este de 48.000. Nu doar Capitala se confruntă cu un deficit de locuri în creșele publice, ci și marile oraşe, astfel că sute de copii sunt trecuți pe liste de aşteptare.
Capitala are doar 19 creşe aflate în subordinea consiliilor locale, toate cu o capacitate de 3.890 de locuri, potrivit datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Municipiul București (DGASPCB), număr insuficient pentru cei 48.000 de copii cu vârsta până în trei ani. În aceste condiţii, la cele mai multe creșe, părinţii care vor să îşi înscrie copiii într-un astfel de loc pentru a se putea întoarce la muncă sunt trecuți pe liste de aşteptare, pe unele regăsindu-se și 100 de copii, potrivit Mediafax.
„Am vrut să înscriu copilul de doi ani la creşa Potcoava (sector 3 - n. red.) pentru că mi se terminase concediul de creştere a copilului, dar mi s-a spus că nu mai sunt locuri libere şi am fost trecută pe o listă de aşteptare, urmând să fiu sunată când se elibera un loc. A trebuit să încep munca şi tot nu am fost sunată, aşa că am optat pentru o creşă privată”, spune Ecaterina, o mamă de 30 de ani.
Părinţii cu copii mici îşi încearcă mai întâi şansele la creşele de stat, întrucât costurile sunt mult mai mici decât cele pe care le implică angajarea unei bone sau înscrierea la o creşă privată. La creşele de stat părinţii achită doar contravaloarea mesei, 12 lei pe zi, în timp ce la creşele private tariful variază între 700 de lei program scurt (de la 7 dimineaţa la ora 13:00) şi 1.500 de lei program de la şapte dimineaţa la şase seara. La creşele unde există o educatoare la patru copii, în loc de o educatoare la 15 copii, şi unde se învaţă limbi străine, tariful ajunge şi la 2.700 de lei pe lună.
„Infrastructura creşelor este dezvoltată haotic, mai este nevoie de creşe în Capitală, estimăm că cererea este mai mare cu cel puţin 20%, dar important este şi în ce zone se dezvoltă aceste creşe”, spune Cosmina Simiean, directorul DGASPCB.
De exemplu, în sectorul 2 există doar două creşe de stat, iar o grădiniţă urmează să fie transformată în creşă (100 locuri) pentru a răspunde cererii.
„Avem 80 de copii pe lista de aşteptare, nu mai sunt locuri libere”, a spus un reprezentant al Creşei „Sfântul Andrei” din sectorul 5, unde sunt îngrijiţi 69 de copii. Şi în sectorul 3 sunt liste de aşteptare la creşele de stat.
Situaţia din București arată o criză a locurilor în creşele de stat şi o întârziere a autorităţilor în încercarea de-a răspunde nevoii părinţilor. Situaţia nu este însă singulară, ci la nivelul întregii ţări. În Cluj-Napoca, pentru anul şcolar 2017-2018, cele 15 creşe de stat pun la dispoziţia părinţilor circa 510 de locuri, în timp ce numărul cererilor este de 4-5 ori mai mare. Părinţii care au dorit să-şi înscrie copiii la creşele de stat din municipiul Bacău au depus deja cererile în luna februarie pentru cele 385 de locuri disponibile în şase unităţi, iar directorul Centrului Bugetar Creşe, Diana Buganu, apreciază că „nu vom mai avea o criză de locuri în creşe”.
În municipiul Iaşi sunt 11 creşe cu 900 de locuri pentru care au fost înregistrate, anul trecut, 1.400 de cereri.
În 2015, în toată ţara doar 18.115 copii erau înscrişi în creşe de stat, iar 696 în creşe private, deşi sunt peste 600.000 de copii cu vârsta până în trei ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.