Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Cu inima grea“, Voronin a demisionat din funcţia de preşedinte al R. Moldova
Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi-a anunţat oficial demisia într-un mesaj către popor, în care spune că predă „cu inima grea funcţiile conducerii ţării în mâinile noii puteri“.
Voronin s-a lansat într-un atac dur la adresa noii guvernări, pe care a acuzat-o că nu este pregătită să ajute R. Moldova să treacă peste criza financiară care afectează întreaga lume. „Eu nu cred în capacitatea politicienilor care au făcut alianţă doar în baza emoţiilor negării şi denigrării totale a propriei ţări, doar în scopul repartizării funcţiilor, de a propune societăţii un nou program pozitiv“, a spus Voronin, adăugând că nu are încredere în capacitatea acestora de a fi o echipă unită şi de a conduce statul bazându-se pe interesele cetăţenilor. În adresarea sa către popor, Voronin a prezentat ceea ce el consideră a fi succesele guvernării sale, printre care restabilirea legăturilor istorice cu Rusia. Potrivit legislaţiei R. Moldova, din momentul anunţării demisiei lui Voronin, interimatul va fi asigurat de către preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu. Parlamentul de la Chişinău, condus în prezent de o alianţă prooccidentală, nu a ales încă un nou preşedinte al Republicii Moldova. Majoritatea din Parlamentul de la Chişinău are nevoie de încă opt voturi pentru a putea alege preşedintele Republicii Moldova. Potrivit Constituţiei, în cazul în care nu va fi ales preşedintele, Parlamentul trebuie dizolvat şi convocate noi alegeri legislative. Totuşi, nu pot fi organizate de două ori pe an alegeri anticipate, un alt scrutin neputând avea astfel loc în 2009.