Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Culturile de cartofi, amenințate de mană
Culturile de cartofi din Covasna şi Harghita sunt ameninţate de mană, apariţia şi răspândirea bolii fiind favorizate de precipitaţiile abundente din ultima perioadă, alternate cu temperaturi ridicate, susține Konczei Csaba, directorul Direcţiei Agricole Covasna, citat de Agerpres. Anul acesta, în județele amintite, suprafeţele cultivate cu cartofi sunt mai mari față de 2018, în contextul în care, în ultimii doi ani, s-au înregistrat producţii bune și, totodată, prețul cartofului a crescut.
Potrivit directorului Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, fermierii nu au putut interveni la timp pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, iar în perioada următoare ar trebui profitat la maximum de timpul favorabil pentru a salva culturile.
„Şi anul trecut am avut o primăvară foarte atipică, şi anul acesta am avut o primăvară atipică, dar contrarie. Adică, anul trecut am avut o primăvară foarte secetoasă, iar anul acesta am avut o primăvară foarte, foarte ploioasă. Ploile nu au influenţat starea de vegetaţie a culturilor, deşi în luna mai a căzut cam jumătate din media multianuală, numai în luna mai a fost atâta ploaie, însă problema mai mare se prezintă acum, când trebuie să se intre la tratamente fitosanitare. La cerealele de toamnă nu se poate intra la tratamente fitosanitare, din cauza umezelii din sol. Încă de acum două-trei săptămâni trebuia (...). E o problemă destul de mare şi la cartofi. Există umezeală excesivă în sol şi la tulpina plantelor şi la o căldură de 30 de grade mana cartofului lucrează la o intensitate foarte mare. Fermierii trebuie să aibă grijă şi să prindă acele momente când pot intra şi pot să trateze cultura cartofului”, a explicat Konczei Csaba.
Cu aceeaşi problemă se confruntă şi cultivatorii din Harghita. Aici, Oficiul Judeţean Fitosanitar a emis, la începutul lunii iunie, o avertizare privind riscul apariţiei manei şi recomandă fermierilor să aplice tratament atât pentru combaterea acestei boli din culturile de cartofi, cât şi a gândacului de Colorado. În avertizarea emisă, specialiştii recomandă şi tipul de tratament care trebuie efectuat, ţinând cont că şi anul trecut culturile de cartofi s-au confruntat cu atac de mană şi există riscul ca unii dintre tuberculi să fie afectaţi.
În acest an, suprafeţele cultivate cu cartofi în aceste două judeţe sunt mai mari decât anul precedent, producătorii fiind încurajaţi de producţiile bune înregistrate în ultimii doi ani, dar şi de creşterea preţului cartofului.
„Anul acesta culturile sunt mai mari, însă deocamdată nu am făcut calcule, încă aşteptăm informaţii de la fermieri ca să centralizăm structura culturilor din judeţ, dar se pare că este o suprafaţă puţin mai mare decât anul trecut. Asta e şi normal, având în vedere că anul trecut cartoful a fost un produs foarte vandabil şi la un preţ foarte bun. Aşa e tot timpul, în fiecare an când cartoful aduce bani în buzunarul fermierului, anul următor se pune o suprafaţă puţin mai mare”, a mai spus Konczei Csaba.
Potrivit acestuia, în ultimii ani şi în judeţul Covasna şi-au făcut apariţia o serie de culturi specifice zonelor secetoase, cum ar fi porumbul şi floarea-soarelui, dar fermierii au început să cultive şi rapiţă sau soia: „Din cauza schimbărilor climatice, încet, încet îşi fac loc şi aceste culturi în structura agricolă a judeţului Covasna”.
În urmă cu doi ani, judeţul Covasna a obţinut o producţie-record de cartofi, de aproape 28 de tone media la hectar, în timp ce anul trecut a fost de aproape 25 de tone la hectar.
În Harghita, cartoful este cultura de bază şi a fost cultivat, în 2019, pe aproximativ 7.500 de hectare.
Mana este una dintre cele mai grave boli ale cartofului. În ultimii 15 ani, potrivit horticultorul.ro, a devenit tot mai agresivă, atacând aproape toate organele plantei: frunzele, tulpina, inflorescenţa şi tuberculul. Boala este provocată de o ciupercă şi este favorizată de umezeala ridicată.