Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cum îngrijim muşcatele
Muşcata este una dintre cele mai apreciate şi populare plante folosite pentru decorarea grădinilor, teraselor şi balcoanelor. Pentru a creşte armonios, muşcatele au nevoie de multă lumină şi de temperaturi moderate. De la începutul primăverii şi până toamna târziu, muşcatele înfrumuseţează terasele şi balcoanele, ne colorează dimineţile şi ne liniştesc serile.
În nuanţe de alb, roşii, roz, violet, sau combinaţii de culori, muşcatele împodobesc frumos orice casă. Deşi pot părea prea rustice, muşcatele sunt vesele, familiare, uşor de crescut şi rezistente. Aceste minunate flori sunt uşor de întreţinut, se plantează în jardiniere sau ghivece suspendate, într-un sol afânat, care permite o bună scurgere a apei. Este indicat să puneţi pe fundul vasului în care le plantaţi un strat de pietricele, pentru a ajuta la drenaj. Muşcatele trebuie udate des, însă după ce pământul se usucă la suprafaţă, pentru că există riscul ca rădăcinile să putrezească. În zilele caniculare, udaţi florile mai des dimineaţa sau seara, iar dacă le ţineţi în soare mai multe ore, trebuie udate zilnic. Mare atenţie însă, mușcatele nu trebuie udate când soarele este puternic, pentru că se vor arde. Udarea se face doar la rădăcini, nu şi pe frunze, din cauza perişorilor de pe acestea, şi nici pe flori, deoarece apa le deteriorează. Pe măsură ce buchetele de flori se usucă, trebuie rupte, pentru că astfel vor îmboboci mereu. Dacă doriţi să le înmulţiţi, tăiaţi butaşi din planta-mamă sub un nod al ramurii şi îndepărtați frunzele de la bază, florile şi bobocii. Butaşii obţinuţi se plantează în pământ, până la nivelul primelor frunze, se ţin la umbră şi se udă astfel încât solul să fie mereu umed. În aproximativ şase săptămâni pot fi replantate definitiv în ghivece mai mari. Muşcatele au nevoie de foarte multă lumină naturală, le place soarele, însă tolerează foarte bine şi o zonă mai umbroasă. Plantarea muşcatelor se face la începutul primăverii, după ultimul îngheţ. Pentru ca planta să facă mai multe flori, trebuie să îi tăiaţi vârfurile, acest procedeu stimulându-i înflorirea. De asemenea, trebuie să îi tăiaţi florile moarte şi să rupeţi frunzele uscate, întrucât acestea pot cauza apariţia ciupercilor, care se dezvoltă pe părţile moarte. Muşcatele sunt mari consumatoare de substanţe nutritive. În perioada de înflorire, plantele trebuie să primească un îngrăşământ săptămânal sau cel puţin o dată la două săptămâni. Cel mai bun îngrăşământ este cel lichid, pe care îl puteţi găsi în orice magazin de specialitate. Respectaţi dozele recomandate de producător. Toamna, înainte de îngheţ, plantele mari şi viguroase trebuie duse în casă şi ţinute în camere răcoroase, cât mai apropiate de fereastră. Iarna muşcatele trebuie udate doar o dată pe lună sau mai rar. Acest tratament din timpul iernii garantează o înflorire abundentă şi timpurie în anul care urmează. De la sfârşitul lunii februarie, începeţi să udaţi planta de două ori pe săptămână pentru a stimula intrarea în vegetaţie. Totodată, tăiaţi ramurile bătrâne, trei ochiuri, pentru a favoriza îndesirea ramurilor. Nu ţineţi muşcatele peste iarnă în pivniţă, întrucât în lipsa luminii şi a umidităţii ridicate, plantele vor putrezi până în primăvară.