După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Cum pot obține șomerii bani pentru „prima chirie”
Șomerii care se angajează în alt oraș pot solicita bani pentru chirie de la stat, timp de trei ani, sub forma aşa-numitei „prime de relocare” (sau „prima chirie”). Aceasta este diferită de „prima de instalare”, care se acordă o singură dată, iar cele două nu se pot cumula. În decembrie 2016, rata şomajului în România a fost de 5,5%, în scădere faţă de luna anterioară, iar cei mai mulţi şomeri au fost înregistraţi în rândul femeilor, potrivit Institutului de Statistică.
Şomerii care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu/reşedinţă şi astfel îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate pot primi cel mult 900 de lei/lună pe o perioadă de maximum 36 de luni. „Sprijinul financiar, denumit «Prima de relocare» sau «Prima chirie», este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie şi utilităţi, la noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi nu poate depăşi 900 de lei/lună. Prima este neimpozabilă şi se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, informează, într-un comunicat, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În continuare, aceştia explică şi care sunt condiţiile pentru ca şomerii să poată beneficia de prevederile legale.
În primă instanţă, persoanele interesate trebuie să înainteze o solicitare scrisă la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă unde sunt înregistrate şi să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, şomerii trebuie să se angajeze în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pentru cel puţin 12 luni, localitatea unde va fi prestată munca să fie situată la mai mult de 50 km faţă de localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, iar solicitanţii trebuie să-şi schimbe domiciliul sau să îşi stabilească reşedinţa în localitatea unde vor lucra (sau în localităţile învecinate). În plus, trebuie să aibă venituri nete lunare mai mici de 5.000 lei/lună, realizate singuri sau împreună cu familia, şi să nu beneficieze de locuinţă de serviciu asigurată de angajator sau de către autorităţile publice locale. În cazul în care beneficiarii primei de relocare revin la vechiul domiciliu într-o perioadă de 12 luni, aceştia sunt obligați să restituie banii. Totodată, banii trebuie dați înapoi dacă raporturile de muncă sau de serviciu încetează prin acordul părţilor, prin demisie sau ca urmare a unor abateri grave şi a unei condamnări privative de libertate.
Prima de relocare şi prima de instalare sunt două măsuri diferite de stimulare a angajărilor în alte localităţi decât cele de domiciliu, motiv pentru care nu se pot cumula. Dacă în cazul primei de relocare este vorba despre o sumă lunară de 75% din cheltuielile pentru locuire, dar nu mai mult de 900 de lei pe o perioadă de trei ani, prima de instalare se acordă o singură dată, astfel: 12.500 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja, respectiv 15.000 de lei pentru persoana fără loc de muncă ce îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja şi care este însoţită şi de membrii familiei.
În luna decembrie 2016, rata şomajului în România s-a situat la 5,5%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară, cei mai mulţi şomeri fiind înregistraţi în rândul femeilor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Astfel, numărul şomerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 74 ani a fost de 507.000 persoane, în scădere cu 17,69% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când se consemnaseră 616.000 de persoane aflate în şomaj.