Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cum poţi începe o afacere în mediul rural
Tinerii care plănuiesc să înceapă o afacere la ţară pot primi până la 50.000 de euro din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Sprijinul nerambursabil va fi acordat în două tranşe, 75% din sumă este acordată la primirea deciziei de finanţare, iar a doua tranşă după cel mult trei ani.
Fiecare tânăr care începe o afacere la ţară ar putea primi fonduri europene de până la 50.000 de euro prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, submăsura „Sprijin privind instalarea tinerilor fermieri“. Banii sunt acordaţi în două tranşe, prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maximum trei ani de la decizia de finanţare, potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Tânărul fermier trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ, să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp. Înainte de a primi a doua tranşă, tânărul trebuie să demonstreze că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minimum 20% din valoarea primei tranşe. În cazul neimplementării corecte a planului de afaceri, sumele plătite vor fi recuperate proporţional cu obiectivele nerealizate. Perioada de aplicare pentru obţinerea fondurilor europene se încheie pe 30 octombrie curent, toate informaţiile pentru a aplica la acest program le găsiţi pe site-ul oficial AFIR (apdr.ro).
Cine poate depune proiecte
Tinerii fermieri sunt încurajaţi prin programul PNDR să activeze ca manageri sau şefi ai unei exploataţii agricole ce are ca obiect de activitate exploatarea terenurilor agricole şi/sau activitatea zootehnică. Regulamentul defineşte „tânărul fermier“ ca fiind o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deţine competenţele şi calificările profesionale adecvate şi care se stabileşte pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef al respectivei exploataţii. Sunt eligilibi solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanţare. Beneficiar al măsurii poate fi şi o persoană juridică cu mai mulţi acţionari, unde un tânăr fermier gestionează o exploataţie agricolă. Solicitantul trebuie să deţină un teren agricol cu dimensiunea economică de 12.000-50.000 S.O. (dimensiunea exploataţiei măsurată în coeficienţi producţie standard). Nu sunt ignorate nici aptitudinile profesionale. Astfel că solicitantul trebuie să aibă studii medii/superioare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară sau să deţină cunoştinţe în domeniul agricol dobândite prin participarea la programe de instruire sau angajamentul de a dobândi competenţele profesionale adecvate într-o perioadă de graţie de cel mult 33 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a ajutorului.
Care sunt paşii de urmat
Una dintre obligaţiile care trebuie îndeplinite în vederea obţinerii fondurilor europene este înregistrarea tânărului fermier la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca microîntreprindere/întreprindere mică, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare. Între timp, acesta trebuie să pregătească planul de afaceri şi să îşi achiziţioneze bunuri pentru noua întreprindere. Acest pas trebuie să fie încheiat înaintea depunerii cererii de finanţare. După care tânărul trebuie să depună şi să înregistreze cererea de finanţare însoţită de planul de afaceri şi documentele justificative legate de baza materială cu activele deţinute la momentul depunerii cererii la Oficiul pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale al judeţului unde este înregistrată exploataţia. Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a planului de afaceri. Potrivit AFIR, programul are ca scop încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural de a se stabiliza în sate şi va crea posibilitatea tinerilor fermieri rezidenţi, cu un minim de cunoştinţe de bază, să se instaleze ca şefi/manageri ai exploataţiei.
445 milioane de euro vor fi investiţi în proiectele tinerilor fermieri
Evaluarea proiectelor se realizează lunar pentru proiectele ce au un punctaj estimat mai mare sau egal decât pragul de calitate lunar menţionat în anunţul licitaţiei anuale de proiecte. Pragul minim este de 25 de puncte şi reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate intra la finanţare. Prin acest program vor fi oferite fonduri europene pentru tinerii fermieri în valoare de 111 milioane de euro, din care 33 de milioane de euro sunt destinaţi zonei montane. În total, pentru întreaga perioadă a PNDR, până în 2020, submăsura „Sprijin privind instalarea tinerilor fermieri“ va avea alocat un fond de 445 de milioane de euro. Din PNDR 2007-2013 a făcut parte măsura „Instalarea tinerilor fermieri“ în cadrul căreia au fost acceptate pentru finanţare proiecte ce prevedeau culturi vegetale şi creşterea animalelor, investiţii în culturi de câmp şi horticultură, dar şi proiecte ce vizau sectorul vitivinicol, plantaţii pomicole, pepiniere, precum şi creşterea porcinelor, a animalelor erbivore şi a păsărilor de curte.