Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Cum să păstrăm bradul „cu cetina tot verde”
Cei mai mulți români își sporesc bucuria sărbătorilor de iarnă prin împodobirea bradului, fie că este vorba de unul natural, fie artificial. Cei care optează, însă, pentru un brad natural tăiat trebuie să știe câteva secrete pentru a-l putea păstra pe o perioadă cât mai lungă de timp.
Un prim secret este să îl verificați atunci când îl cumpărați. Crengile trebuie să fie elastice și aproape imposibil de rupt, acest lucru arătând că nu a fost tăiat de prea multă vreme. Un brad vechi are cetina uscată, astfel că nu va rezista prea mult în casă, la căldură.
Chiar la câteva zile de la tăiere, bradul continuă să împrospăteze aerul și să umple casa cu oxigen și absoarbe în primele 24 de ore aproximativ 3 litri de apă, apoi aproximativ 500 de mililitri zilnic, arată specialiștii în domeniu. De aceea, este bine să îi adăugăm apă proaspătă zilnic.
O altă modalitate de a vă asigura că bradul nu se usucă înainte de vreme este să îl feriți de lumina directă a soarelui, cât și de sistemele de încălzire și de ventilație ale casei, deoarece acestea nu vor face decât să grăbească procesul de uscare. Locul bradului trebuie să fie cât mai departe de calorifere, sobă sau cămin, iar spațiul în care e amplasat să fie cât mai des aerisit.
Tot pentru a maximiza durata de viață a pomului de Crăciun, puteți să-l plasaţi într-o găleată cu nisip umed. Nisipul trebuie udat la fiecare 1-2 zile.
Un brad scos din grădină poate fi replantat într-o găleată și apoi adus în casă. De obicei, pomul se plantează chiar cu câteva zile înainte de sărbători, într-un vas spațios. Rădăcinile trebuie abundent umezite, învelite într-o folie sintetică și acoperite cu mușchi sau cu turbă. Mențineți umiditatea în camera în care așezați bradul. Căldura din jur poate usca bradul destul de repede. Dacă nu aveți un aparat de umidificare a aerului, puteți așeza un vas cu apă pe calorifer. De asemenea, este bine să pulverizați periodic cu apă toată suprafața bradului, însă în cantități mici. Cum un brad verde, cu ramuri viguroase, nu este ușor de menținut, ați putea încerca să adăugați substanțe hrănitoare în apa din suportul copacului. Aspirina dizolvată în apă întărește sistemul imunitar al copacului, ajutându-l să facă față bacteriilor din apă.
În acest an, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva pune în vânzare aproximativ 60.000 de pomi de Crăciun, din speciile brad şi molid, o cantitate similară cu cea a anului trecut, iar preţurile rămân neschimbate, respectiv între 10 şi 30 de lei, în funcţie de specie şi înălţime, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea regiei. Pentru puieţii ornamentali, preţurile variază între 30 şi 150 de lei.
„Cantitatea pe care o punem în vânzare în 2017 este undeva la 60.000 de pomi de Crăciun, din speciile brad şi molid, dar vom avea şi brazi la ghiveci care provin din pepiniere. Preţurile nu le-am schimbat, vor fi similare cu cele de anul trecut, între 10 şi 30 de lei. Cu siguranţă, nu asigurăm întregul necesar de pomi de Crăciun din piaţă, dar noi suntem foarte bucuroşi că de câţiva ani, de când avem aceste importuri de pomi de Crăciun din ţări specializate, cum este Danemarca, de unde importă toată Europa, nu numai România, presiunea asupra pădurii a scăzut fantastic, şi anume tăierile ilegale din această perioadă”, a declarat directorul general al regiei, Ciprian Pahonţu.
Vânzarea pomilor de Crăciun se va face de către fiecare direcţie silvică în parte, în funcţie de comenzile primite de la agenţii comerciali, sau direct către persoanele fizice.