Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cum să reacționăm în fața câinilor agresivi
Tragedia femeii care a fost sfâșiată de câini, în 21 ianuarie, la Bucureşti, a atras din nou atenţia asupra faptului că este important să ştim cum să ne comportăm cu câinii pe care nu îi cunoaştem. Potrivit poliţistului Gabriel Nicolae Ivanov, specializat în dresaj canin şi coordonator al echipei operative canine de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu, felul în care reuşeşti să îţi păstrezi calmul şi cunoștințele despre ce trebuie și ce nu trebuie să faci atunci când te atacă un câine îţi pot salva viaţa.
Primul sfat pe care îl oferă coordonatorul echipei operative canine de la Sibiu este să ne uităm în permanență la câinele agresiv care ne atacă. Dacă avem de-a face cu o haită, atunci trebuie să fim atenţi la primul câine care atacă, acela este „şeful” haitei. Cu acesta trebuie menţinut contactul vizual.
De asemenea, ajută să agiţi mâinile, iar dacă ai un băţ la îndemână, să îl foloseşti pentru a ține patrupedul la distanță. „În situaţia în care în apropiere ai obiecte pe care le poţi folosi pentru a-l îndepărta, dar nu a-l lovi, poţi lua acele obiecte, poţi agita mâinile pentru a impune o stare de temere câinelui”, a explicat, pentru Agerpres, poliţistul.
De asemenea, este vital să nu fugim. Dacă o rupem la fugă, atunci animalul ne va considera o pradă şi îşi va activa instinctul de vânătoare. „În situaţia în care avem în apropiere un gard, un panou, chiar şi un copac, indicaţia este să ne apropiem cu spatele de acesta şi să nu pierdem contactul vizual cu câinele”, a subliniat Ivanov.
Un alt sfat este să strigăm după ajutor. Strigătele îi pot descuraja pe câini, mai ales pe cei fără stăpân, a mai spus coordonatorul echipei operative canine. (C. Z.)