Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cum se poate direcţiona 2% din impozitul pe venit
Persoanele fizice care au obţinut anul trecut venituri din salarii sau din alte surse pot direcţiona 2% din impozitul pe venit către organizaţiile nonguvernamentale sau unităţile de cult. Acest lucru nu reprezintă o donaţie sau o plată suplimentară, ci este o facilitate gratuită prevăzută în Codul fiscal. Termenul-limită de depunere a formularelor pentru anul fiscal 2015 este 25 mai 2016.
Contribuabilii persoane fizice care au obţinut anul trecut venituri din salarii sau din alte surse asociate pot direcţiona 2% din impozitul pe venit până la data de 25 mai 2016. Sumele pot fi direcţionate pentru susţinerea unităţilor de cult (construcţia de biserici, susţinerea unor proiecte sociale derulate în cadrul parohiilor etc.), pentru acordarea de burse private sau pentru sprijinirea entităţilor nonprofit care activează în domenii precum sănătate, educaţie, protecţie socială, cultură sau protecţia mediului şi care sunt organizate sub forma unor fundaţii, asociaţii, organizaţii neguvernamentale, organizaţii sindicale, asociaţii de proprietari, case de ajutor reciproc ale salariaţilor etc. Această direcţionare nu reprezintă o cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv, ci o facilitate prevăzută în Codul fiscal, impozitul pe venit fiind deja reţinut la bugetul statului. Astfel, contribuabilii au posibilitatea unui control direct asupra unei sume care oricum a fost reţinută la bugetul statului. Banii se vor retrage din impozitul pe care contribuabilul sau compania la care lucrează îl plăteşte la stat, iar redirecţionarea se va face de către stat, începând cu trimestrul al IV-lea al anului în curs.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), contribuabilii care îşi exprimă această opţiune pot solicita direcţionarea acestei sume către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult.
Contribuabilii cu venituri doar din salarii trebuie să completeze, conform fişei fiscale pe anul 2015, formularul 230, în timp ce persoanele care au obţinut venituri şi/sau din alte surse vor completa formularul 200. Suma corespunzătoare procentului de 2% din impozit va fi calculată de către organele fiscale, astfel că nu este necesară completarea căsuţei corespunzătoare din formular. În ceea ce priveşte veniturile din alte surse, acestea se referă la: activităţi independente; cedarea folosinţei bunurilor mobile şi imobile, realizate în calitate de proprietar, uzufructuar sau alt deţinător legal; activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real; cîştiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare; câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract. Trebuie precizat faptul că persoanele care au realizat astfel de venituri sunt oricum obligate prin lege să depună formularul 200, chiar dacă nu doresc redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit.
Formularele 230 şi 200 pot fi descărcate online de pe site-ul ANAF sau pot fi solicitate la ghişeele direcţiilor judeţene de administrare fiscală, urmând a fi completate cu datele personale, semnate şi trimise prin poştă (cu confirmare de primire) sau pot fi depuse personal la sediul ANAF la care este arondat contribuabilul. De asemenea, formularele pot fi completate şi înmânate direct beneficiarului celor două procente din impozitul pe venit.
Potrivit legii, persoanele cu pensii de peste 1.000 de lei nu pot dispune de sumele reprezentând 2% din impozitul datorat statului dacă obţin venituri doar din pensii.