Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cum se poate dona 3,5% din impozit către ONG-uri
Data de 25 mai este termenul-limită până la care persoanele fizice pot opta pentru redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit, sumă care ar ajunge altfel la stat, către o organizație nonprofit sau o unitate de cult. Modalitatea de a dona acest procent din impozit presupune completarea Declarației 230 și depunerea ei la ANAF.
Foarte mulți dintre românii care locuiesc în mediul urban, 88%, au auzit de posibilitatea de a redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit către organizații nonguvernamentale (ONG) și unități de cult, relevă un sondaj, însă doar 47% folosesc această facilitate.
Potrivit cercetării realizate de Daedalus Online, printre motivele invocate pentru necompletarea Formularului 230 se află: „Nu am ştiut ce ONG să aleg” (23%), „Nu ştiu cum se face acest lucru” (15%) şi „Nu am avut timp/nu am fost pe fază” (15%). În acelaşi timp, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe venit este metoda preferată de 58% dintre respondenții care au dorința de a face donații către ONG-uri, urmată de transferul bancar (34%) şi SMS (31%).
Așadar, deși românii știu că pot dona un procent din impozitul pe venit, doar circa jumătate dintre ei fac acest lucru, iar printre cauze este și mecanismul oarecum greoi al procesului.
Concret, pentru a direcționa 3,5% din impozitul pe venit către entităţi implicate în proiecte sociale, culturale, campanii umanitare sau alte inițiative de ajutorare, contribuabilul trebuie să completeze Declarația 230. Este un formular care poate fi obținut de la sediile organelor fiscale sau de pe www.anaf.ro, accesând fie secțiunea „Asistență contribuabili”/ „Declararea obligațiilor fiscale”/ „Toate formularele, cu explicații” - de unde se poate descărca și printa versiunea pe hârtie; fie secțiunea „Servicii online”/ „Declarații electronice”/ „Descărcare declarații” pentru formularul pdf inteligent. Declarația se completează cu datele personale ale contribuabilului și cu următoarele date ale ONG-ului: numele, codul de identificare fiscală și contul bancar.
După completare, formularul trebuie să ajungă la ANAF, iar acest lucru se poate face în mai multe feluri. În cazul celor care au completat pdf-ul inteligent, au cont în SPV (Spațiul Privat Virtual) și au semnătură electronică, formularul se depune simplu prin SPV, urmând pașii indicați de platformă.
Cei care au completat declarația pe hârtie au opțiunea de a o depune la ghișeu sau a o trimite prin poștă (scrisoare cu confirmare de primire) la administrația financiară de care aparțin sau a lăsa ONG-ul să se ocupe de depunere.
După depunerea declarației, donatorul va primi o scrisoare prin care ANAF va confirma că a primit notificarea de direcționare și datele ONG-ului la care va ajunge procentul de 3,5% din impozitul de venit. (C. Z.)