Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Cum vor putea vota persoanele netransportabile
La sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 6 și 7 octombrie 2018, cetățenii României sunt chemați să își exprime voința prin vot la referendumul național privind modificarea Constituției, în sensul clarificării definiției căsătoriei. Românii cu drept de vot au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”
Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament la care se face referire pe buletinul de vot, publicată în Monitorul Oficial pe 18 septembrie 2018, clarifică definiția căsătoriei de la articolul 48, aliniatul 1 al Constituției. Dacă vor vota „DA”, cetăţenii îşi vor da acordul pentru modificarea, în art. 48 alin. (1), a termenului de „soți” cu sintagma „un bărbat și o femeie”.
Vă prezentăm mai jos câteva informații utile despre organizarea votării, unde și cum se poate vota, cine are dreptul să voteze la referendum, care sunt actele necesare pentru exercitarea acestui drept.
Potrivit informațiilor date publicității de Ministerul Afacerilor Interne pe site-ul propriu, cetățenii vor vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Delimitarea și numerotarea secțiilor de votare, precum și sediile acestora, vor fi aduse la cunoștința publicului de către primarii localităților și Autoritatea Electorală Permanentă.
Votanții care în zilele referendumului național se vor afla într-o altă localitate decât cea de domiciliu și nu pot ajunge la secția de votare la care sunt arondați vor putea să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscriși pe o listă suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate.
Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare, de obicei pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate.
La referendumul din 6 și 7 octombrie au dreptul de a participa toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepția celor cu boli psihice puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Accesul participanților la referendum în sala de vot are loc în zilele de 6 și 7 octombrie 2018, între orele 7:00 și 21:00, în ambele zile.
Pentru a vota, alegătorul se va prezenta la secția de votare cu actul de identitate sau adeverința care ține loc de act de identitate. Unul din membrii biroului electoral din secție, după verificarea înscrierii în lista electorală sau după înscrierea în lista electorală suplimentară, va înmâna participantului buletinul de vot și ștampila cu mențiunea „Votat”.
Participantul la referendum își va exprima voința în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ștampila „Votat” numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opțiunii sale.
După ce și-a exprimat opțiunea, votantul va îndoi buletinul de vot, astfel ca pagina albă, care poartă ștampila de control, să rămână în afară, după care îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă.
Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui biroului electoral al secției de votare.
Participantul la referendum care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, în scopul de a-l ajuta.
Pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate, la cererea celor aflați în această situație sau la cererea organelor de conducere ale instituțiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, în care cei netransportabili se află internați, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează din cadrul biroului un număr de membri care se deplasează cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află cel în cauză, pentru a se efectua votarea.