Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„Curățenie” în instituțiile responsabile de controlul centrelor sociale
Autoritățile au anunțat un prim bilanț al verificărilor efectuate în perioada 10-19 iulie 2023 la centrele sociale din toată țara. Potrivit Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), au fost suspendate sau închise 99 de cămine. Probleme grave au fost identificate la centre din Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi în Bucureşti, județe în care premierul Marcel Ciolacu a cerut preşedinţilor de consilii judeţene să facă demiteri la vârful direcţiilor de asistenţă socială.
Șeful Executivului i-a mai solicitat noului ministru de resort, Simona Bucura Oprescu, suspendarea din funcţie a şefului Inspecţiei Muncii.
„Am descoperit că este o problemă uriaşă şi cu munca la negru. (…) Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria”, a spus joi premierul Marcel Ciolacu. El a adăugat că, potrivit informaţiilor furnizate de secretarul de stat Bogdan Despescu, tot pe tema azilelor, au fost dispuse controale în inspectoratele judeţene de poliţie din Arad, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi la nivelul Poliţiei Capitalei.
Ulterior, Ministerul Muncii a anunțat, într-un comunicat, că inspectorul general de stat al Inspecţiei Muncii, Dantes Bratu, este cercetat disciplinar și suspendat din funcție, la fel directorii executivi ai agențiilor municipală/județene de Plăţi şi Inspecţie Socială din București, Arad, Constanţa, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Teleorman şi Vrancea, iar directorul executiv al AJPIS Bacău a demisionat.
Până la 31 august, Ministerul Muncii urmează să prezinte o serie de modificări legislative privind funcționarea centrelor pentru vârstnici, copii şi persoane cu dizabilităţi. Licenţierea şi acreditarea nu se vor mai realiza doar pe bază de hârtii, ci şi în urma vizitelor în teren. Se ia în calcul şi realizarea unei „liste negre” a centrelor cu probleme, de care se va ţine cont în momentul licenţierii. O altă idee vehiculată este cea a „clientului fals”, prin care un inspector social va merge la centre dându-se drept solicitant, pentru a vedea condiţiile reale existente, potrivit unor surse guvernamentale. În plus, în această săptămână, oficialii de la Muncă vor avea o nouă întâlnire cu ONG-urile, la care vor fi invitaţi şi reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice.
Conform datelor ANPIS, preluate de Agerpres, dintre cele 99 de centre sociale închise sau suspendate în urma controalelor, cele mai multe, 44, au fost în Bucureşti. În judeţul Giurgiu au fost închise 21 de cămine, în Ilfov - nouă, trei în Maramureş, câte două în judeţele Arad, Gorj, Satu Mare, Ialomiţa, Iaşi şi Constanţa şi câte unul în Mureş, Neamţ, Vâlcea, Olt, Brăila, Călăraşi, Tulcea, Teleorman, Argeş şi Cluj.
Potrivit ministrului de interne, Cătălin Predoiu, la începutul lui iulie funcționau, în baza Legii 197/2012, 5.197 de servicii sociale, dintre care 2.812 în sistem public şi 2.385 private. (C. Z.)