Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Curs gratuit de asistent maternal profesionist
Cine dorește să devină asistent maternal profesionist și să ia în grijă copii orfani sau abandonaţi trebuie să urmeze un curs gratuit organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Salariul brut al unui asistent maternal profesionist este între 2.400 şi 2.500 lei, la care se adaugă indemnizaţia de 600 de lei pentru copilul sănătos sau 900 de lei pentru cel cu handicap, plus alocaţia de la stat.
Un asistent maternal profesionist trebuie să întrunească o serie de condiţii, printre care să probeze existența anumitor calităţi legate de comportament, privitor la starea sănătăţii şi profilul psihologic. Acestea constituie garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor pe care şi le asumă ca părinte cel ce dorește să aibă această meserie. Prevederile legale referitoare la exercitarea profesiei de asistent maternal profesionist arată că pentru obţinerea acestei calităţi persoana interesată trebuie să aibă în folosinţă o locuinţă care „să acopere necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament sau în încredinţare. De asemenea, viitorul asistent maternal trebuie să urmeze cursuri de formare profesională organizate gratuit de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pe raza căreia are domiciliul sau de organismul privat autorizat care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.
Localitatea Murani din comuna Pişchia, judeţul Timiş, se evidențiază prin numărul record de săteni care au devenit părinţi de profesie. Aici sunt 37 de asistenţi maternali profesionişti care au grijă de 68 de copii, iar în toată comuna sunt 53 de părinţi profesionişti, majoritatea cu vârsta peste 40 de ani. Toţi sunt angajaţi cu carte de muncă cu program de opt ore, astfel că nu mai pot avea o altă meserie, afirmă Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, citată de Mediafax.
Aceasta mai spune că „un asistent maternal are în grijă cel puţin doi copii sănătoşi sau un copil cu deficienţe. În ceea ce priveşte veniturile, salariul brut al unui asistent maternal profesionist este cuprinse între 2.400 şi 2.500 lei, la care se adaugă o indemnizaţie de 600 de lei pentru copilul sănătos sau 900 lei pentru cel cu handicap, plus alocaţia de la stat”.
Rodica Gligor, de 55 de ani, este una dintre asistentele maternale din Murani. Ea se mândreşte că în ultimii 18 ani a fost mamă de împrumut pentru şapte băieţi. „Noi suntem mama şi tata pentru ei, suntem o familie. Îi cert când trebuie, glumesc cu ei când trebuie. Le-am spus la toţi, indiferent că ieşiţi din sistem, indiferent de ce o să se întâmple, asta o să fie mereu casa voastră”, povestește Rodica Gligor.
Femeia adaugă că, până în anul 1999, a lucrat în mai multe locuri. La un moment dat a aflat că se caută asistenţi maternali profesionişti, iar după ce a văzut cum sunt copiii luaţi în grijă de alte două familii din sat, s-a hotărât să se înscrie la cursul organizat de DGASPC Timiş.
În prezent, Rodica şi soţul ei sunt părinţi pentru Florin şi Ionuţ, potrivit Mediafax. „Visul meu e să-i văd realizaţi şi pe ei! Dumnezeu îi ajută şi cresc mari. Noi suntem a treia familie din sat care am devenit asistenţi maternali profesionişti, dar să ştiţi că nu e o meserie uşoară, trebuie să te implici mult. Este greu pentru că necesită disponibilitate emoţională, copiii au nevoie de multă atenţie, de iubire.”