Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Cursurile de formare, o şansă de reintegrare pe piaţa muncii
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează în teritoriu programe de formare profesională pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Şomerii indemnizaţi şi neindemnizaţi beneficiază gratuit de aceste cursuri, însă ele pot fi urmate şi contra cost de către alte categorii de persoane care se înregistrează în prealabil la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
În această lună, agenţiile judeţene organizează cursuri de formare profesională (iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare și specializare), în total 163 de programe, de care beneficiază gratuit peste 3.000 de persoane. Meseriile cele mai solicitate pentru care se organizează programele de formare sunt: lucrător în comerţ (272 persoane), agent de securitate (225 persoane), ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie (217 persoane), inspector resurse umane (185 persoane), dar şi contabil, frizer, bucătar, operator calculator electronic şi reţele, comunicare în limba engleză şi operator introducere, validare şi prelucrare date. Obiectul cursului este corelat cu cererea de pe piaţa muncii, astfel încât, la finalizare, şomerii să aibă mai multe şanse de angajare.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), formele prin care se realizează formarea profesională sunt cursurile, stagiile de practică şi specializare, precum şi alte forme, în condiţiile legii. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri, completarea veniturilor salariale ale angajaţilor. „Programele de formare profesională trebuie să asigure diversificarea competenţelor profesionale în scopul realizării mobilităţii şi reintegrării persoanelor pe piaţa muncii”, după cum informează ANOFM.
Pentru a urma un curs de perfecţionare, de iniţiere sau de calificare într-o anumită meserie, persoanele interesate trebuie să se înregistreze la sediile judeţene ale ANOFM. Cursurile sunt gratuite pentru şomerii indemnizaţi, şomerii neindemnizaţi şi pentru absolvenţi. De asemenea, serviciile de formare profesională se asigură, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, şi pentru persoanele care au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; au reluat activitatea după satisfacerea stagiului militar sau au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacităţii de muncă după pensionarea pentru invaliditate.
Cei care urmează gratuit servicii de formare profesională vor beneficia de pregătire teoretică şi practică pe toată durata cursului şi vor susţine gratuit de cel mult două ori examenul de absolvire la finalizarea acestuia. De asemenea, vor beneficia de rechizite şi materiale de instruire, echipament de protecţie pe timpul instruirii practice (dacă este cazul), dar şi de decontarea transportului pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire. Cursanţii beneficiază, de asemenea, de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării programului de formare. (Oana Nistor)