Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Cutremurul de luni s-a simțit puternic inclusiv la Chișinău
Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni, la ora 17:40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 126,8 kilometri, în apropierea oraşelor: 56 km nord-vest de Buzău, 59 km est de Braşov, 67 km vest de Focşani, 69 km nord de Ploieşti. Cutremurul, care nu a avut replici și nu a provocat pagube, a fost resimțit puternic la București și în estul țării, dar și în Republica Moldova și sudul Ucrainei, potrivit Reuters.
Este un cutremur normal pentru activitatea seismică a zonei Vrancea, potrivit directorului general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.
„Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare. S-a resimţit și la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea de peste 5. Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022”, a declarat Ionescu, pentru Agerpres.
Referitor la alertare, șeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că sistemul nu poate anunța un seism cu suficient timp înainte pentru a permite populației să se adăpostească. „Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă induci panică”, a spus Arafat, la Digi24. (C. Z.)