Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
De 10 ani, Lumina Duminicilor noastre
16 octombrie 2005. Startul unui efort colectiv de editare, în urma căruia săptămânalul Lumina de Duminică a intrat în casele dumneavoastră, oferindu‑vă o alternativă onestă pentru lecturile de sfârșit de săptămână. În cei 10 ani de apariție de până acum am realizat 514 ediții în care am încercat să vă oferim calitate și diversitate în conținut.
Dacă la început de februarie am marcat 10 ani de apariție neîntreruptă a cotidianului Ziarul Lumina, în luna octombrie atinge același prag săptămânalul Lumina de Duminică. Completând linia editorială a cotidianului, Lumina de Duminică a dezvoltat un conținut complex, mai plin de substanță, mai aplecat către meditație și reflecție, plasându‑și demersul jurnalistic în zona lecturii așezate, de final de săptămână, încercând să direcționeze nivelul discursului către zona magazinului de familie. Cei 10 ani de apariție pot fi rezumați, pe scurt, într‑un total de 514 ediții, dintre care cel puțin 30 de ediții speciale (dedicate marilor sărbători de peste an sau marilor evenimente ale Ortodoxiei). Primul număr a apărut pe 16 octombrie 2005, având subtitlul, păstrat până astăzi, Săptămânal de spiritualitate și atitudine creștină, ce a definit, chiar de la început, direcția pe care își propunea să o urmeze.
În primul an de apariție, publicația a avut caracter regional, fiind difuzată doar în județele Moldovei. Din 2 aprilie 2006, săptămânalul a devenit publicație națională, fiind distribuit, prin Poșta Română, în toate județele țării. Din 27 octombrie 2007, Lumina de Duminică este parte integrantă a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.
Potrivit rapoartelor Biroului Român de Audit al Tirajelor (BRAT), săptămânalul Lumina de Duminică este auditat cu un tiraj mediu de 23.000 de exemplare pe ediție. Aceste cifre plasează, astăzi, Lumina de Duminică, alături de Ziarul Lumina, pe locul patru în topul publicațiilor periodice cu cel mai bun tiraj din România.
Așa cum s‑a întâmplat peste tot în media românească, perioada de criză economică a afectat și Publicațiile Lumina, efortul redacțional fiind obligat să se replieze și să se concentreze într‑un număr mai mic de pagini pentru a putea depăși aceste dificultăți. Astfel, dacă Lumina de Duminică a apărut, până în februarie 2012, în 16 pagini, astăzi oferă numai opt pagini de conținut, în care a încercat să păstreze, în linii mari, rubricile importante, deja consacrate, străduindu‑se să nu facă rabat de la calitate.
Din martie 2012, împreună cu ediția curentă a Luminii de Duminică se distribuie Lumina Pelerinului, supliment al Ziarului Lumina editat în parteneriat cu Sectorul Pelerinaje al Patriarhiei Române, iar din aprilie 2014 se distribuie și Lumina literară și artistică, supliment al Ziarului Lumina.
Conținutul, adaptat temelor importante de dezbatere din societate
După lansarea pe piața media din România a Ziarului Lumina, pe 7 februarie 2005, la Iași, s‑a simțit nevoia completării acestui demers editorial într‑o publicație de weekend, cu format de tip magazin, accesibil publicului larg, dar în care conținutul să se așeze în voie, să nu aibă impedimente legate de spațiu, așa cum se întâmpla în cazul cotidianului.În felul acesta s‑a conturat a șaptea apariție - ediția de duminică, o extensie care să cântărească mai greu din punctul de vedere al calității și cantității conținutului oferit, în care cititorul să poată lectura, în tihnă, texte axate pe subiecte aflate în prim-planul agendei publice, atât din sfera vieții religioase (manualele de religie, icoanele în școli, ora de religie, postul, probleme de bioetică, viața parohiilor etc.), cât și din cea a vieții sociale (sistemul de educație, probleme la zi din sistemul medical, criza economică, integrare europeană, agricultură etc.). Reflexiv, analitic, atent la aspectele mai puțin mediatizate, deși extrem de importante ale vieții de zi cu zi - așa s‑a remarcat, încă de la început, acest hebdomadar, alegând să se așeze în zona luminoasă, neagresivă, a pieței media, încercând să găsească oameni interesanți, dar încă nearătați cititorilor, locuri splendide, dar deloc știute și, mai ales, povești niciodată așternute pe hârtie. În felul acesta s‑a născut o structură eterogenă, dar armonioasă, în care și‑au făcut loc texte de opinie, dezbateri, interviuri, reportaje, documentare, precum și pagini tematice (Pagina de istorie, Amintirile unor pagini de ziar, Religie și știință, Pagina copiilor) sau rubrici cu caracter special (Evanghelia de Duminică, Educație și integrare, Bioetică). Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dat greutate paginilor de teologie găzduite de Lumina de Duminică, publicând cuvinte de învățătură și, vreme de patru ani la rând (2009‑2012), predicile la Evanghelia de Duminică. „Ceea ce caracterizează în primul rând Lumina de Duminică este diversitatea. De pildă, poți găsi, în același număr, un reportaj fascinant despre locurile unde a trăit George Enescu, o interpretare la Evanghelia Duminicii respective și un documentar despre Johannes Kepler”, explică Augustin Păunoiu, redactor‑șef Lumina de Duminică.
Interviurile (portrete de personalități de prim rang) și reportajele (locuri și oameni decupați din propriile povești), numerele tematice dedicate marilor sărbători de peste an, precum și cele dedicate evenimentelor majore ale Ortodoxiei vor rămâne, peste timp, o marcă bine creionată a publicației noastre, un element distinctiv în rândul celorlalte hebdomadare românești.
În loc de final
Mă număr printre norocoșii care au trăit toți cei 10 ani ai Luminii de Duminică în redacția în care aceasta s‑a născut, în care s‑a conturat fiecare ediție, în care s‑au scris miile de texte ce au încercat să dea consistență săptămânalului și în care, într‑un efort colectiv, am încercat să intuim așteptările dumneavoastră, cititorii noștri, și, pe cât ne‑a stat în puteri, să le onorăm. De aceea, n‑am precupețit nici un efort în a întreține și cultiva gustul dumneavoastră pentru reportaj, în a vă oferi interviuri interesante, dialoguri ziditoare, în a vă face părtașii unor file de istorie, prin documentarele publicate. Ne‑am dorit, de asemenea, să vă aducem aproape de învățătura de credință ortodoxă, de izvoarele Bisericii noastre, de mesajele Scripturii și de tâlcurile lor. Am tratat cu mijloacele jurnalismului clasic teme teologice sensibile, vrând a vă pune la dispoziție un mesaj sincer și limpede.
Din 2005 și până acum, politica noastră editorială a fost dictată nu de interese de context, ci de responsabilitatea pe care ne‑am asumat‑o în fața celor care ne citesc. Nu am mizat decât pe onestitate și pe acea cheie de lectură pe care fiecare dintre noi simte nevoia, la un moment dat, să o găsească, dincolo de forfota cotidianului. Aici, în punctul acesta din care lăsăm în spate zgomotul și pășim spre esențe am căutat să plasăm nucleul textelor Luminii de Duminică. Altfel spus, am încercat să proiectăm în paginile tipărite o duminică a cuvântului, o duminică pentru cuget, inimă și spirit.
De 10 ani, duminicile dumneavoastră și ale noastre se întâlnesc în paginile proaspăt ieșite de sub tipar ale Săptămânalului de spiritualitate și atitudine creștină. Astăzi, la ceasul în care ne‑am oprit să cântărim un deceniu de muncă, nădăjduim că viitorul ne va găsi tot împreună, duminică de duminică: dumneavoastră - în fața paginilor tipărite, analizând atent demersul nostru, noi - în spatele acelorași pagini, străduindu‑ne să publicăm texte curate, clare, corecte, scrise în deplin acord cu spiritul gazetăresc.