Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
De ce sunt „istorice” fotografiile telescopului Webb
NASA a dezvăluit, săptămâna trecută, primele imagini primite de la cel mai puternic telescop spaţial conceput vreodată, James Webb. Publicarea fotografiilor este rezultatul unei uriaşe colaborări internaţionale începute încă din anii 1990 și marchează începutul unei imense aventuri ştiinţifice, care va transforma înţelegerea universului, informează AFP.
Cu ajutorul telescopului Webb, „vom găsi probabil răspunsuri la unele dintre întrebările noastre: De unde venim? Suntem singuri în univers? Cine suntem?”, crede directorul NASA, Bill Nelson.
Fotografiile, extrem de detaliate, arată galaxii formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă, două nebuloase ce ilustrează ciclul de viaţă al stelelor, o exoplanetă - o planetă aflată pe orbită în jurul unei alte stele decât Soarele şi Cvintetul lui Stephan - un grup de galaxii care interacţionează între ele.
„Fiecare imagine reprezintă o nouă descoperire care oferă o nouă viziune asupra universului”, a mai spus Nelson.
James Webb, o bijuterie a ingineriei în valoare de 10 miliarde de dolari, este capabil să „privească” puncte mai îndepărtate decât toate telescoapele dinaintea lui graţie oglinzii sale principale şi a instrumentelor care captează semnale în infraroşu.
Astronomul Nestor Espinoza a explicat că, dacă prin telescoapele actuale vedem universul ca și cum am privi printr-o „minusculă gaură de ac”, telescopul Webb deschide practic „o fereastră imensă”, prin care avem acces la toate detaliile spațiului cosmic.
Telescopul a fost lansat în decembrie și se află acum la o distanţă de 1,5 milioane km faţă de Terra. Are suficient combustibil pentru a funcţiona timp de 20 de ani. (C. Z.)