Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
De la 1 octombrie cresc plăţile pentru gărzile medicilor
Ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu şi sindicatele din domeniu au semnat, recent, o declaraţie comună prin care se angajează, pe de o parte, să crească plăţile pentru gărzile suplimentare, iar de cealaltă parte să se asigure continuitatea actului medical şi a liniilor de gardă, în baza actelor normative aflate în vigoare.
Sumele de plată pentru gărzile suplimentare în sistemul sanitar vor fi raportate, începând cu data de 1 octombrie, la salariul de bază majorat de la 1 august, potrivit unui acord semnat luni-seară între ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu şi sindicatele din domeniu. De altfel, acest lucru a fost caracterizat ca fiind un pas important către normalizarea remuneraţiei în sănătate. „În urma întâlnirii de astăzi, 8 august 2016, reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară şi ai Federaţiei Hipocrat, împreună cu ministrul sănătăţii Vlad Voiculescu şi ministrul muncii Dragoş Pîslaru apreciază că oferta făcută medicilor, de creştere a salariilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat, este un pas important către normalizarea remuneraţiei în sectorul sanitar”, se arată în documentul potrivit căruia creşterea plăţii gărzilor este „un angajament ferm” şi va fi implementat prin ordonanţă de urgenţă imediat ce Executivul va putea emite din nou acest tip de act normativ, după vacanţa parlamentară. „Ce facem noi astăzi este să reparăm ceva punctual. Reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar. Vorbim de remunerarea gărzilor şi de flexibilizarea timpului de lucru”, a declarat, după consultări, ministrul sănătăţii. Fondurile, de circa 100 de milioane de lei, necesare creșterii plății gărzilor pentru medici, în 2016, vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în nici un fel prognozele de deficit bugetar, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății (MS). Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, iar acestea vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate. MS a mai anunțat că așa-numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, iar medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale, din 2010 încoace, vor primi sporul legal de 15%, care până la 1 august nu mai fusese acordat. „Sistemul sanitar trebuie să aibă grijă, în primul rând, de oameni: de pacienți și de medici, iar orice măsură decisă în favoarea medicilor este un beneficiu direct și pentru pacienți”, spune ministrul Vlad Voiculescu. În ceea ce priveşte evaluarea modalităţilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar, acestea vor reprezenta obiectul unor discuţii ulterioare, în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social, din procesul de elaborare a legii salarizării unitare și care se vor desfăşura, cel mai probabil, la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie.
În schimb, sindicatele din sănătate au dat asigurări autorităţilor şi pacienţilor că vor acoperi toate liniile de gardă, conform actelor normative în vigoare, iar actul medical se va desfăşura fără perturbaţii. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” i-a îndemnat pe medicii care efectuează gărzi să semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru gărzile suplimentare, „participând astfel la asigurarea continuităţii asistenţei medicale”.