Brânza Roquefort din lapte de oaie cu pete albastre de mucegai, un simbol al gastronomiei franceze, sărbătoreşte în acest an un secol de la dobândirea, în 26 iulie 1925, a statutului de „denumire de origine
De opt ani în zona roşie din cauza pestei porcine
Mai multe organizații ale crescătorilor de animale și ale procesatorilor acuză autoritățile de pasivitate în combaterea pestei porcine, în condițiile în care de opt ani, de la apariția primelor cazuri, România este singura țară din Europa încă aflată în zona roșie. În această perioadă, în țară au fost circa 7.000 de focare, adică peste 80% din focarele confirmate din UE, industria cărnii a avut pierderi de miliarde de euro, iar România a devenit total dependentă de importuri la carnea de porc.
„Vedeţi harta Europei (...) unde sunt prezentate zonele afectate de pesta porcină africană. România iese în evidenţă cu acea mare pată roşie. Este singura ţară din Europa complet sub incidenţa zonei 3, care limitează complet mişcarea animalelor către alte teritorii care nu sunt în zona roşie”, a arătat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Adrian Balaban, într-o conferinţă de presă organizată marți împreună cu reprezentanții mai multor organizații din industrie.
Boala care există de opt ani în România a făcut ca ţara noastră să fie complet dependentă de importurile de carne de porc, a căror valoare a fost în 2023 de peste 1,1 miliarde de euro, „lucru care se vede la raft, se vede pentru consumator, dar care, în acelaşi timp, pune într-o serioasă criză producătorul român”, a explicat şeful APCPR.
La rândul său, preşedintele federaţiei Pro Agro, Ionel Arion, i-a cerut premierului să îl demită pe preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, afirmând că dacă ANSVSA se însănătoşeşte, ferma din România se însănătoşeşte. „România este singura ţară «în roşu». Oare nimeni nu vrea să scoată această ţară din «roşu»? (...) Nu avem nimic de făcut, nu trebuie să inventăm noi măsuri, ci pur şi simplu trebuie să le luăm la indigo pe cele care au fost în jurul nostru”, a afirmat acesta.
În privința noii amenințări care este febra aftoasă, vicepreşedintele APCPR, Sorin Lupaşcu, a subliniat că se repetă scenariul de dinaintea apariției pestei porcine, când autorităţile nu au făcut nimic pentru prevenirea bolii. „Pentru noi, este o chestie de déjà-vu. Sunt trei luni de la apariţia primului focar de febră aftoasă din Europa. (...) Avem, însă, aproape două luni de când cerem şi încercăm să determinăm responsabilii să ia măsuri. Aşa se face că suntem aici, pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat. Spre deosebire de pesta porcină, febra aftoasă are un mecanism de răspândire mult mai nenorocit, iar intrarea bolii în România este o catastrofă inimaginabilă”, a spus Lupașcu.
În același context, Ionel Arion a anunțat că Pro Agro și crescătorii de bovine au dat în judecată Guvernul, ANSVSA, Ministerul Agriculturii şi toate autorităţile responsabile pentru asigurarea securităţii sanitare veterinare pentru a le determina să ia măsuri în privința febrei aftoase. (C. Z.)